Thursday, September 30, 2010

AKAN KU JUMPA

Ku mengatur langkahku
berjalan tanpa bayang-bayangMu
langit dan bumi setia, menemaniku
matahari menyinar tak pernah berpihak padaku
Ku kepanasan tanpa perlindunganMu.

Hari berganti hari aku masih teguh menanti

Hadir diri Mu dalam hidupku ini
Rasa kecewa ada bila kaki penat berlari
Namun yakinku Kau kan kutemui

ku takkan pernah cuba berhenti

langkahku mencari Cinta
Yang ku tahu hanya tuk diriku
kan ku terus cari sampai hujung dunia

kerna ku tahu akanku jumpa diriMu

dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpiku selalu

kulihat semua gembira

bila mengenali erti Cinta
senyuman ku beri hanya duka
bila ingin Teman tuk berbicara

Cinta jangan sembunyi

mataku kabur mencari
hadirlah dalam hidupku ini
Cinta jangan engkau pergi bila langkahku cuba
untuk mengejar diriMu

Nota: Terima kasih Puan Hawa sebab bagi saya lagu kat atas dan saya dah  dengar 10 kali=) Hehe. Best! Yeay tak lama lagi Puan Hawa datang sini.

MINOR THESIS : TAJUK ?

Assalamualaikum wbt dan salam ceria semua.

Harini saya nak kongsikan tentang bagaimana sebelum kita mula buat thesis kita memilih tajuk yang sesuai dan semoga thesis kita berjalan dengan lancar dan baik hendaknya dan berjaya mendapat A=)

Pertama sekali untuk pilih tajuk yang sesuai kita perlu fikirkan beberapa perkara sebabnya kalau sudah kita submit tajuk kita ke bahagian sekretariat susah juga nak tukar, kena bersurat-surat. Tak bestkan nak hantar-hantar surat dan berurusan macam ni? Jadi tips dia kita doa banyak2 semoga tajuk yang kita pilih sangat kena dengan hati kita.

Perkara-perkara yang perlu difikirkan sebelum pilih tajuk:

Department 

Kalau saya dulu sebelum saya pilih tajuk, saya pilih department mana yang saya nak bekerja nanti. Selalunya ada 2 department dan nanti akan ada 2 orang doktor pembimbing yang berbeza. Kriteria pemilihan department bagi saya dahulu adalah department yang ada di Jatinangor sahaja, sebabnya nanti mudah saya nak bekerja dan berulang-alik dan sentiasa berjumpa doktor untuk buat konsultasi. Banyak department yang ada di RSHS. Tapi kalau di Jatinangor tak banyak sangat, contohnya: Biochemistry, Microbiology, Physiology, Pathology dan Pharmacology ( ada lagi tak? kalau ada tolong tambahkan ya?)

Kenapa saya pilih department di Jatinangor? Selain faktor masa, kos dan kesenangan bekerja adalah kadang-kadang tak perlu nak buat temujanji dengan doktor sudah dapat bertemu waktu doktor tengah ajar masa lab. Masa tu bolehlah nak konsultasi mengenai macam-macam perkara. Hehe. Sebabnya kita masih ada kelas yang perlu kita pergi dan tugas belajar yang perlu kita buat ditambah pula dengan thesis yang kita buat. Sudah banyak tugasan kita kan? Tapi tergantung kepada individu ada yang sanggup memikul tanggungjawab dan sanggup berulang-alik dari Jatinangor  ke Bandung. Oh lupa, saya juga ke Bandung tapi itu pun waktu akhir-akhir untuk revisi thesis yang dah siap dan kadang-kadang bertemu doktor yang ada di Bandung, tapi kerja-kerja thesis saya semuanya di Jatinangor.

Minat

Pilihlah tajuk yang kita minat dan mungkin kalau tak minat sangat pun paling kurang ada rasa suka sedikit. Jangan pilih tajuk ikut orang kata. Bertanya pendapat kawan-kawan boleh tapi jangan ikut kawan-kawan. Sebabnya yang akan bersengkang mata dan tak tidur malam adalah kita nanti. Boleh mula baca artikel dan journal yang berkenaan tajuk yang kita nak pilih. 

Saya dahulu department microbiology dah tolak awal-awal sebab tak berapa nak minat microscope(selalu tak dapat nak tengok dengan betul). Jadi ada biochemistry, saya minat chemistry dari zaman sekolah. Jadi dah dapat satu department yang saya minat, department yang satu lagi tu dapat tanpa disangka, tapi saya minat juga lah pharmacology, kalau tak minat kena tukar kerjaya lah jawabnya=) Sebenarnya kalau tak silap dulu minta department nutrition(ada kan? dah lupa dah) tapi dah tak ada jodoh tak dapat. Jadi department yang pertama dan utama adalah biochemistry. Selepas tu barulah membuat keputusan nak pilih siapa jadi pembimbing (yang ini pun tak kurang penting)

*saya sambung nanti, panjang dan banyak yang nak dikongsi. Kena siap2 nak pergi Rumah Sakit Mata, Cicendo.

*Nota saya: 
Badihah dan Aiman maaf banyak2 akak tak dapat nak chat dan mesej tepat waktu mengenai thesis. InsyaAllah akak akan bantu semampu yang boleh. Akak akan balas juga sms2 pertanyaan awak2 walaupun lambat=) Mesej ja di FB dan sms ya? Dulu pun banyak senior bantu, terima kasih senior yang sekarang sudah jadi HO pun. Banyak jasa dia dan layan saja saya yang banyak tanya mengenai thesis.

Tuesday, September 28, 2010

Untuk Toy Toy Tahirah

Tiba-tiba rasa cepat pula dah masuk tahun 6 macam sekolah rendah sudah darjah 6.

Toy Toy Tahirah dah balik "for good" dah ke Malaysia. UGM (Universitas Gajah Mada) Jogjakarta 5 tahun sahaja.

Tahniah Dr Toy. Eh bukan, nama penuh dia Dr Nor Tahirah Abd Karim.

Kenal masa di KTT(Kolej Teknologi Timur), Sepang lagi selama dua tahun. Sama-sama datang sini, Indonesia tapi Toy Toy nak balik dah sebab UGM 5 tahun saja. UNPAD 6 tahun.

Tak nak cakap banyak2 nanti saya sedih sebab lepas ni tak  ada orang yang nak "call" guna xl yang murah dah dan cakap lama2 update pasal diri dan cerita-ceriti. Banyak peringatan yang Toy Toy bagi. Dia comel=)

Selamat jadi HO!

Gambar Toy dengan famili, Tima, Husna Sofia, Kak Huda dan Toy. Adik laki cuma ingat nama Man ja=) Nak letak gambar kami berdua tapi tak jumpa dah, amik gambar ni je lah.


Nota: Tak sabar tunggu bulan depan Toy datang Bandung!
 

Monday, September 27, 2010

Kisah Mata dan Penat

Assalamualaikum wbt

Saya nak tulis pasal harini sebab nanti kalau saya penat atau rasa macam nak "pengsan" lagi saya boleh baca tulisan saya ini dan boleh buat bersemangat waja kembali. Banyak kemanisan setelah pahit yang kita dapat kalau kita banyak bersabar. Sabar itu manis, kalau kita berserah kepada-Nya. Ok. Kembali kepada cerita harini.

Saya keluar ke rumah sangat awal harini, jam 6.05 am. Awal kan? Semangat betul sebab tak nak lewat sampai di Rumah Sakit Mata Cicendo. Oh ya sekarang saya baru sahaja masuk Department Ilmu Kesehatan Mata ataupun Ophthalmology. Rumah Sakit Mata Cicendo jauh sedikit dari Rumah Sakit Hassan Sadikin(RSHS). Jadi kena naik angkutan kota(angkut). Harini hari pertama saya di sana jadi kena bagi "good impression". Entah tak tahu kat siapa nak bagi "good impression", tapi sebenarnya supaya tidak kelam kabut. Saya ke sana dengan adik-adik 2006 yang baru masuk, Tahirah, Aminah dan Intan. Perjalanan ke sana sekejap saja sebenarnya 15 minit dah boleh sampai. Awal sampai, 6.35 am dah sampai. Kami fingerprint untuk absensi dan lepas tu duduk di ruang koass sambil2 tunggu Konsulen datang. 

Sesi pengenalan oleh 3 orang Konsulen mula lebih kurang jam 9.30am selesai dalam jam 11 am lebih. Lepas tu ada Hospital Tour, iaitu jalan2 keliling Rumah Sakit Mata tersebut. Besar ya! Ingatkan kecik saja. Nampak canggih dibandingkan dengan RSHS. Rupa2nya RS Mata tersebut adalah Rumah Sakit Mata satu2nya di Indonesia ni. Bangga sekejap dapat belajar kat sini dan jumpa dengan Konsulen2 yang semestinya power tentang Mata. Selepas Hospital Tour ada lecture sampailah jam 12 lebih. Rehat solat dan sambung lagi dengan lecture dari residen atau LO ( saya tak tahu singkatan dari apa, esok saya tanya ya=) 2 orang residen yang bagi lecture, mulai jam 2.30-3.30pm lebih. Disambung lagi sampailah dekat2 jam 5 pm lebih2. Tajuk lecture yang last tu memang dah tak berapa nak masuk dah sebab lecture Anatomi Mata tu sebenarnya ulangan dari lecture dari Konsulen tadi. 2 kali lecture Anatomi mata tu, kalau tak power lagi tak tau lah. Huhu.

Tamat lecture tadi maka baru tamat hari pertama di bahagian Mata. Sudah hendak masuk maghrib. Di sini lebih kurang jam 5.50 pm dah masuk maghrib. Nasib baik waktu break sekejap sambil tunggu residen datang Resvi ajak saya solat asar sama2. Kalau tak mesti kena berkejar2 nak solat. Saya balik dengan kereta Bayu, bersama Resvi. Alhamdulillah dapat naik Honda City lagi. Jangan main2 student2 kat sini memang pakai kereta mengalahkan orang2 yang dah kerja doktor kat Malaysia(cerita lain kali ya pasal ni). Kurang sedikit penat sebab tak perlu naik angkut untuk pulang. Hari pun dah makin gelap. Rasa penat juga macam nak pengsan, saya memang suka lebih2 padahal takpun=D 

Dah janji dengan K. Fatimah nak ambil buku2 Mata. Rasa tak larat saja nak jalan, hati dah berbelah2 bagi nak pergi. Belum solat maghrib lagi. Resvi ajak teman dia makan Nasi Padang, teman dia berbuka puasa. Saya ikut walaupun rasa nak balik tidur saja. Selesai makan terus rasa tak penat! Rupa2nya penat sebab tak makan =D Saya berjalan ke rumah K. Fatimah  dekat sahaja dengan RSHS. Tak tahu lagi rumah dia sebenarnya sebab dia baru pindah datang Bandung. Nasib baik jumpa. Masuk rumah terus K.Fatimah ajak solat maghrib jemaah. Lepas tu duduk2 dan makan2 kuih kacang gelak2 tengok status FB kawan2 K.Fatimah yang buat2 lawak. Tak sedar dengar azan. Azan isyak masuk jam 7 pm ya kawan2 dekat sini. K.Fatimah ajak solat jemaah isyak lagi sebelum bagi saya balik. Selepas solat semua dan nak siap2 balik, dah tak rasa penat dan dah hilang rasa nak "pengsan" saya tadi. Tenang hati dan gembira pulak sebab harini sibuk tapi best sebab solat jemaah sama2 dan gilir2 jadi imam walaupun biasalah tolak-menolak akan berlaku=D

Tiba2 dan tak pasal2 rindu kat suasana biah solehah kat sebuah sekolah kat Klang dulu. Setiap waktu kena solat jemaah, setiap masa ada peringatan, melihat perkara2 baik dan bersama2 dengan orang2 baik membuatkan hati tenang dan rasa tenang sangat, nak belajar pun memang senang sangat masuk.

Saya masih lagi bersyukur kerana Allah swt sentiasa bagi saya tak berpisah dengan sahabat2 dari sekolah yang sama2 kat Klang dulu. Mereka masih ada di sekeliling saya walaupun ada juga yang jauh.

Itu sahaja harini. Kesimpulan dan pengajaran buatlah sendiri, saya nak berehat dah. Cukup buat harini. Esok kita bangun awal ya.

Nota:
  1. Time2 rasa "hard time" best dengar lagu "Always be there" ni=)
  2. Entri kat atas campur2 perkataan Indonesia dan macam tak tersusun ayat2 dia. Minta maaf ya kawan2.

Smile on Monday : Quit Being A Perfectionist

Quit being a perfectionist


Life isn’t all or nothing, black or white. Many times, good enough means exactly what it says. Search for the perfect job and you’ll likely never find it. Meanwhile, all the others will look worse than they are. Try for the perfect relationship and you’ll probably spend your life alone. Perfectionism is a mental sickness that will destroy all your pleasure and send you in search of what can never be attained.



Read more at here: 10 way to improve life=)

Sunday, September 26, 2010

HAPPY SUNDAY:POINTS ON HOW TO IMPROVE LIFE

Personality:

1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.
2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment
3. Don't over do; keep your limits
4. Don't take yourself so seriously; no one else does
5. Don't waste your precious energy on gossip
6. Dream more while you are awake
7. Envy is a waste of time. You already have all you need..
8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
10. Make peace with your past so it won't spoil the present
11. No one is in charge of your happiness except you
12. Realize that life is a school and you are here to learn.
Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
13. Smile and laugh more
14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Community:

15. Call your family often
16. Each day give something good to others
17. Forgive everyone for everything
18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6
19. Try to make at least three people smile each day
20. What other people think of you is none of your business
21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.

Life:

22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do.
23. GOD heals everything
24. Do the right things
25. However good or bad a situation is, it will change
26. No matter how you feel, get up, dress up and show up
27. The best is yet to come
28. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful
29. When you awake alive in the morning, thank GOD for it
30. If you know GOD you will always be happy. So, be happy.

While you practice all of the above, share this knowledge with the people you love, people you school with, people you play with, people you work with and people you live with. Not only will it enrich YOUR life, but also that of those around you.

My Notes: Thanks to my motivational Teacher, Miss Nabila who tag me in her note in FB about this. Credit to her and the author of above tips. Happy day to everyone! ✿Always be in a state of love and gratitude✿ Senyum Sokmo=) Alhamdulillah today is a happy day to me. How about U dear friends? Hope for a happy one too=)

Saturday, September 25, 2010

PART 2 : JANJI TINGGAL JANJI

Assalamualaikum wbt

Seorang rakan Indonesia dalam kelompok sewaktu saya dalam Kuliah Kerja Nyata(KKN) masa tahun ke 4 dahulu pernah mengeluarkan ayat ini pada suatu hari sewaktu kami berkumpul untuk berdiskusi,

Dalam dunia ini ada 3 benda yang paling banyak : yang pertama adalah bintang di langit, yang kedua air di lautan dan yang ketiga adalah ALASAN.

Ada betulnya apa yang dia sampaikan itu. Kan? Dari pengalaman saya sendiri pun macam2 alasan saya sudah dengar malah diterima dari orang lain. Entah2 saya pun pernah bagi alasan yang tak menyenangkan untuk orang kan? 

Sebenarnya entri ini adalah sambungan dari entri JANJI TINGGAL JANJI yang saya pernah tulis sebelum ini. Oh mengenai janji itu saya sangat cuba menjaga janji andai saya sudah berjanji. Pernah saya berjanji kepada Iman yang kalau dia tak nak ikut adik Hafizi ke kedai nanti Hafizi beli "Aiyem" (Aiskrim). Iman tertidur dan apabila bangun mungkin dia dah terlupa tentang "Aiyem" tadi. Tapi sebab dah janji kena beli juga. Cerita contoh yang kecil. Mungkin ada yang kata, perkara kecik sahaja.

Contoh Janji

Nur berjanji kepada seorang kawan yang tidak pulang ke kampung halaman pada hari lebaran yang nanti apabila pulang dia akan bawa rendang dan makan bersama-sama kawannya. Tapi pada hari yang ditunggu Nur diam juga. Kawannya yang memang menantikan Nur membawa pulang rendang tidak juga mengajaknya. Diam sahaja. Kawan Nur kecewa. Sedih. Kawan Nur cuba berfikir positif mungkin Nur tidak membawa pulang rendang tersebut. Tapi melihat kepada status di laman sosial Nur. Nur seperti memberitahu semua orang yang dia sedang makan rendang. Jauh hati kawan Nur. Kawan Nur cuba berfikiran positif lagi. Mungkin Nur lupa. Kawan Nur lupakan juga hal tersebut. Kawan menghantar mesej kepada Nur, Nur tidak membalas sehinggalah keesokkannya setelah kawan Nur menghantar mesej yang sama untuk kali ke 2. Entah kenapa. Kawan Nur jauh hati lagi dengan sikap Nur yang selama ini dianggap kawan baiknya.

Pengajaran. Sahabat yang baik adalah seorang sahabat yang sentiasa ada bersama sahabatnya ketika susah dan juga senang. Anda bagaimana?

Nota saya:
  • Gembira sebab jiran sebelah rumah di Jatinangor dulu dah sama2 datang Bandung. Sama2 klinikal. Sangat gembira dan selepas ni bolehlah saya ke rumah sahabat baik saya tersebut mendengar cerita2 bermanfaat dari dia. Semalam dia tidur di rumah saya dan  banyak update kami bercerita. Terima kasih sahabat KFMJ=)
  • Ambillah apa2 yang bermanfaat dari tulisan saya kalau yang tidak baik buang jauh2 ya.

After Every Rainfall Must Come A Rainbow


By Outlandish
(For Pakistan)


(ISAM)
Some people in our world today
Can dream and wonder why
Some people in our world today
Can only wait to die
Empty my conscience for your love
A bouncing finger lets me know I’m alive
& its still rains outside my window
Rains outside my window
Still rains outside my window

Some got it bad, some got it worse
Life can sometimes look like a curse
So I cry my heart out, Let it all go
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

Some got it bad, some got it worse
Life can sometimes be so absurd
So I cry my heart out Let it all go
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

(WAQAS)
Uh
Some people got it bad
Sum people got it worse
Since the day of the birth
Everyday end of earth
Live to die another day
Sure I say “congratulations”
But désolé
If the roof should come down today
Rest assure I’m there to wipe away the dirt with pure intention
Some corrupt
Brought a lil bag of hope
What’s up (?)

(ISAM)
Some got it bad, some got it worse
Life can sometimes look like a curse
So I cry my heart out, Let it all go
Cuz after every rainfall
Must come a rainbow.

Some got it bad, some got it worse
Cuz after every rainfall must come a rainbow.
I cry my heart out, Let it all go
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

I can’t run, I can’t hide
The struggle only makes us stronger tonight

(ISAM)
If I don’t find u here
Said if I don’t find u here
I hope to find u way up there
Some got it bad, some got it worse
Life can sometimes look like a curse
So I cry my heart out, Let it all go
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

Some got it bad, some got it worse
Cuz after every rainfall must come a rainbow.
I cry my heart out, Let it all go
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

(WAQAS)
Ansoo hain, behne do

(ISAM)
Cuz after every rainfall must come a rainbow.
I cry my heart out, Let it all go
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

(LENNY)
despues de cada gota sale el sol
despues de cada nota una cancion

[TRANSLATION]
after each drop the sun rises,
after each note a song

(ISAM)
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

(LENNY)
despues de cada gota sale el sol
despues de cada nota una cancion

(ISAM)
Cuz after every rainfall must come a rainbow.

(WAQAS)
Ansoo hain, behne do

[Translation]
they're tears, let them fall

(ISAM)
I said every rainfall must come a rainbow.

Thursday, September 23, 2010

Nukilan dari Prof Madya Dr Harlina Halizah Hj Siraj

Assalamualaikum wbt

Harini waktu saya melihat2 di News Feed di FB, ada satu notes yang dikongsi  oleh salah seorang kawan yang menarik perhatian saya. Judul tersebut adalah "Nukilan buat anak-anak bergelar pelajar perubatan (dan ibubapa mereka juga)". Saya klik dan baca sampai ke bawah. Paling bawah dari tulisan tersebut tertulis "Dr Har". Saya baca balik dari awal, dari pengalaman yang diceritakan saya rasa ini adalah Prof Madya Dr Harlina Halizah Hj Siraj. Tak sangka Prof Madya Dr Harlina ada blog juga. Seperti biasa saya kenal Dr Har dari kakak saya yang pernah belajar di HUKM. Pernah mendengar ceramah beliau di TV. Jom baca hasil nukilan beliau yang saya salin dari blog beliau. Tulisan beliau membuatkan saya menjadi sangat bersemangat untuk menghabiskan tahun akhir ini dengan cemerlang. Semoga saya dan kawan2 yang lain dipermudahkan dan diberkati usaha kami.

Salam Syawal,
Khusus buat:
  • Anak-anak yang bergelar pelajar perubatan ( di mana jua anda berada)
  • Ibu dan ayah kepada anak-anak di atas
Sedikit pesanan ini dinukilkan oleh seorang yang pernah menjadi pelajar perubatan ( 1986-1991), sudah bergelar doktor selama lebih 19 tahun, menjadi pakar O&G dan pendidik kepada ribuan pelajar perubatan selama 13 tahun. Namun belum berpeluang menjadi ibu kepada seorang pelajar perubatan lagi setakat ini.

Anak-anakku,

Kalian sebenarnya bertuah dipilih Allah SWT mempelajari satu bidang yang amat besar faedah dan manfaatnya buat manusia dan dunia. Apapun yang mendorong kalian membuat keputusan menjadikan bidang ini pilihan, kalian sudah sampai di sini! Betapa ramai rakan kalian yang mengidamkan kerusi yang kalian duduki sekarang ini.

Harapnya, dorongan itu bukanlah semata-mata mahu mencuba nasib, memenuhi hajat dan hasrat kedua ibu bapa dan keluarga yang mahu seorang bergelar `Doktor’ dalam salasilah keturunan, ataupun ingin sentiasa bersama dgn rakan karib lain yang kebetulan juga mendapat tawaran yang sama!

Melihat betapa berlumba-lumba kalian merebut tempat di sekolah perubatan, rasanya seperti ada kempen ` Satu Keluarga Seorang Doktor’ lagaknya.

Jangan kalian terkejut nanti – dengan realiti pengorbanan yang mesti kalian lalui. Perubatan adalah satu lapangan yang perlukan komitmen pembelajaran sepanjang hayat. Kalian sendiri yang perlu mencetus keghairahan mahu menuntut ilmu, bukannya hanya berharap dan bergantung sepenuhnya kepada tenaga pendidik yang menunjuk ajar. Kalian akan mulai mendengar perkataan ` self-directed learning- SDL’, student-centred education, life-long learning, community-based learning, inter-professional learning dll.

Pengajar kalian bukan hanya professor dan pensyarah perubatan, malahan yang bergelar pesakit itulah yang paling banyak mengajar dan memberi tunjuk ajar. Para jururawat adalah mentor yang paling berpengalaman dan perlu diberi penghormatan.

Yang paling utama, akhlak kalian – menjadi pembeza utama antara pengamal perubatan yang mulia dan doktor yang angkuh. Bertuahlah bagi kalian yang sememangnya sudah berbekal dgn didikan sempurna, penuh budi bahasa, tata tertib dan sopan santun yang tinggi semenjak dari rumah lagi. Malanglah kalian yang serba kekurangan dalam aspek ini, sekalipun kalian begitu cerdas mengumpul deretan `A+’ dalam transkrip keputusan peperiksaan saban semester.

Untuk para ibu dan ayah kepada anak-anak yang bergelar pelajar perubatan,

Mohon dipastikan kalian sudah menyediakan anak-anak kalian dengan baik dan sempurna – terutamanya dalam aspek rohaniah dan akhlaqiah mereka. Mereka akan menjadi doktor perubatan – bukan calang-calang profesyen! Pastikan mereka menjadi pengamal perubatan yang tawadhuk dan sentiasa berhubung erat dengn Rabb.. Selitkan doa yang tidak pernah kunjung padam setiap masa dan ketika, moga Allah SWT memberi bimbinganNya buat anak-anak ini.

Sekiranya kalianlah menjadi SEBAB utama anak-anak berada di sekolah perubatan hari ini, sedangkan itu bukan keinginan dan minat mereka sendiri, bersedialah untuk meminta maaf kepada mereka – terutamanya jika mereka akan berhadapan dgn kesukaran dan keperitan memenuhi hajat dan cita-cita kalian itu. Sokong dan dokonglah mereka sehingga ke akhir nanti – kerana cubaan dan dugaan yang perlu anak-anak ini hadapi bukanlah setakat semasa dalam latihan sahaja, malahan yang lebih mencabar adalah ketika terpikul di bahu mereka tanggungjawab dan amanah yang berat apabila bergelar doktor nanti!

InsyaAllah, kalian akan sentiasa dilindungi Allah SWT dari segala bencana selagi mana penggantungan hanyalah kepada Allah semata-mata.

Dr.Har 

Motivasi : Dr. Natasha Hj A. Hadi. Insya Allah. Doakan saya sampai ke penghujung garisan=)

Silence Is Golden


Sometimes something is better to be left unsaid. Not everything can be explained by words and not everyone will understand the words that we are explaining to them. Confuse right-_-

Cant wait for next month to come. Can I just wake up in October? Wake me up when September ends?

I believe in fate. I am strong. Strong like Alice in the Resident Evil. Hahaha(mengarut ok=D)

Ok. Enough with the metaphorical words.

  • Note : Actually I am planning to write about my experience in O&G department  so that I can  share the experience with my juniors but I come up with this metaphorical words. I am thinking of writing some poems?=) I should use both part of my brains. Left and right. This days I always used the left part only. Now, let us generate the neurons at the right part also. Art=)

Wednesday, September 22, 2010

Teacher : Al- Mu'allim


 We once had a Teacher
The Teacher of teachers,
He changed the world for the better
And made us better creatures,
Oh Allah we’ve shamed ourselves
We’ve strayed from Al-Mu'allim,
Surely we’ve wronged ourselves
What will we say in front him?
Oh Mu'allim...

Chorus
He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam,
Muhammad, mercy upon Mankind,
He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam,
Muhammad, mercy upon Mankind,
Teacher of all Mankind.
Abal Qasim [one of the names of the Prophet]
Ya Habibi ya Muhammad
(My beloved O Muhammad)
Ya Shafi'i ya Muhammad
(My intercessor O Muhammad)
Khayru khalqillahi Muhammad
(The best of Allah’s creation is Muhammad)
Ya Mustafa ya Imamal Mursalina
(O Chosen One, O Imam of the Messengers)
Ya Mustafa ya Shafi'al 'Alamina
(O Chosen One, O intercessor of the worlds)
He prayed while others slept
While others ate he’d fast,
While they would laugh he wept
Until he breathed his last,
His only wish was for us to be
Among the ones who prosper,
Ya Mu'allim peace be upon you,
Truly you are our Teacher,
Oh Mu'allim..

Chorus
Ya Habibi ya Muhammad
(My beloved O Muhammad)
Ya Shafi'i ya Muhammad
(My intercessor O Muhammad)
Ya Rasuli ya Muhammad
(O My Messenger O Muhammad)
Ya Bashiri ya Muhammad
(O bearer of good news O Muhammad)
Ya Nadhiri ya Muhammad
(O warner O Muhammad)
'Ishqu Qalbi ya Muhammad
(The love of my heart O Muhammad)
Nuru 'Ayni ya Muhammad
(Light of my eye O Muhammad)
He taught us to be just and kind
And to feed the poor and hungry,
Help the wayfarer and the orphan child
And to not be cruel and miserly,
His speech was soft and gentle,
Like a mother stroking her child,
His mercy and compassion,
Were most radiant when he smiled


Chorus
Abal Qasim [one of the names of the Prophet]
Ya Habibi ya Muhammad
(My beloved O Muhammad)
Ya Shafi'i ya Muhammad
(My intercessor O Muhammad)
Khayru khalqillahi Muhammad
(The best of Allah’s creation is Muhammad)
Ya Mustafa Ya Imamal Mursalina
(O Chosen One O Imam of the Messengers)
Ya Mustafa ya Shafi'al 'Alamina
(O Chosen One O intercessor of the worlds)


**Nota saya:
  1. Tekan pause dulu pada lagu Albi Nadak di sebelah kanan atas ya untuk dengar lagu Al-Mu' allim di atas=)
  2. Adik saya tulis isu 'underestimating things to teachers',' few incidents proving that some people dont respect the career of a teacher' di blognya.
  3. "Teachers" adalah orang yang paling saya hormati bukan sahaja sebab kedua orang tua saya terlibat secara langsung tapi kerana merekalah saya berada di sini hari ini.
  4. Kalau saya tak jadi doktor, mungkin saya jadi guru atau cikgu -_-  dan sekarang saya mungkin tengah sibuk jaga anak dan urus rumah tangga. Hehehe. Minta maaf semua agak berlebihan pulak (^___^) Tiba2 senyum sorang2 pulak mengenangkan kawan baik masa SMKH, Azlin yang dah ada 2 anak. Oh ya dia Cikgu. Dah lama tak jumpa dia, walaupun tinggal sama tempat.

A Happy Ending:)

A Happy Ending:)

Alhamdulillah, after all the sweats, late nights and heartaches, all of us success in this O&G department. It is so relieved to know that all of us passed and no one has to re-sit the paper.

Today is a happy day! Alhamdulillah:)

Actually, I want to write more but I have other work to be done first. Insya Allah, I will write consistently and also study very2 consistent and also do the prayers very2 consistent. Yesterday, as usual before I went to the hospital I will listen to IKIM.fm. There will be a slot that I love to listen which is MOTIVASI PAGI. One of the topic that really touch me is about the things that we want so much. The Ustaz ( I am sorry I cant remember the Ustaz name) told that if we wanted something so badly, just pray to Allah SWT by doing QIAM  early in the morning. I have heard before about a hadith or the verse in the Quran saying that, our prayer will be granted by Allah SWT if we prayed during our QIAM. I know that I seldom did this. I am not consistent!

Ok, my next target is to do QIAM consistently=) In order to clean my heart and also that to revitalising myself (Am I using correct word? revitalising?=D

I have to stop. I have to go to Hospital to do fingerprinting for the attendance.

Have a great day ahead and may today is better than yesterday. InsyaAllah=)
Don't forget to smile (Thanks alot to this one person who told me to do so before. today is the person birthday=) I consider the person as, 'Anak Muda Gigih Berusaha'=) 

Iman Aisyah is in her last week in OBGYN Department and she is very happy with OBGYN rotation that end with happy ending=)

Tuesday, September 21, 2010

Berkata Yang Baik atau Diam

HADITS KELIMA BELAS
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ : مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْراً أًوْ لِيَصْمُتْ، وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَاْليَوْمِ الآخِرِ فَلْيُكْرِمْ جَارَهُ، وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلْيُكْرِمْ ضَيْفَهُ
[رواه البخاري ومسلم]
Terjemah hadits / ترجمة الحديث :
Dari Abu Hurairah radhiallahuanhu, sesungguhnya Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam bersabda: Siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir hendaklah dia berkata baik atau diam, siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir hendaklah dia menghormati tetangganya dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir maka hendaklah dia memuliakan tamunya 
(Riwayat Bukhori dan Muslim)
Pelajaran :
1. Iman terkait langsung dengan kehidupan sehari-hari.
2. Islam menyerukan kepada sesuatu yang dapat menumbuhkan rasa cinta dan kasih sayang dikalangan individu masyarakat muslim.
3. Termasuk kesempurnaan iman adalah perkataan yang baik dan diam dari selainnya .
4. Berlebih-lebihan dalam pembicaraan dapat menyebabkan kehancuran, sedangkan menjaga pembicaraan merupakan jalan keselamatan.
5. Islam sangat menjaga agar seorang muslim berbicara apa yang bermanfaat dan mencegah perkataan yang diharamkan dalam setiap kondisi.
6. Tidak memperbanyak pembicaraan yang diperbolehkan, karena hal tersebut dapat menyeret kepada perbuatan yang diharamkan atau yang makruh.
7. Termasuk kesempurnaan iman adalah menghormati tetangganya dan memperhatikanya serta tidak menyakitinya.
8. Wajib berbicara saat dibutuhkan, khususnya jika bertujuan menerangkan yang haq dan beramar ma’ruf nahi munkar.
9. Memuliakan tamu termasuk diantara kemuliaan akhlak dan pertanda komitmennya terhadap syariat Islam.
10. Anjuran untuk mempergauli orang lain dengan baik.
 Sumber : Hadits Arba'in 

**Nota saya: Saya sangat terkesan dengan hadis di atas. Entah mengapa semenjak dua menjak ini mungkin cukup terkesan dengan kata2 orang2 di sekeliling. Kadang2 terlintas di fikiran mungkin juga kata2 saya yang keluar dari mulut saya juga memberi kesan yang tidak baik kepada orang di sekeliling. 


Astaghfirullah hal a'zim...

Monday, September 20, 2010

From Mommy Lily Satrina : Fatiha


Saya sangat suka!=)

**Mata sangat berat sebab post-exam-__-
**Saja nak ganti gambar entri kat bawah ni yang gambarnya macam seram saja kan?

Friday, September 17, 2010

STUDY

Study sampai kurus=)
Doakan saya semua ya. Isnin nanti final exam OBGYN. Seminggu lagi tinggal rotasi ni.

Semoga saya lulus dengan jayanya. Amin. Amin. Amin.

Doakan saya. Doakan saya. 

Nota saya :
  • Hati saya pun masih susah nak jaga kadang2, minta maaf kalau saya ada kadang2 tak jaga hati sahabat2 saya dan melukai hati sahabat2 saya. Saya tak pernah marah dengan sahabat. Cuma rasa kesal kadang2=)
  • Yeay! Esok Hafizi balik sini! Tak sabarnya tunggu. 

Thursday, September 16, 2010

Along Saya=)

Assalamualaikum wbt

Tiba2 teringat kat Along pulak petang2 ni. Sebenarnya kalau masa2 rasa belajar susah mesti teringat dekat Along. Along sangat memahami. Walaupun kadang2 Along tak sempat nak layan juga. Along saya ni rasanya sangatlah lain dengan saya. Bukan sahaja dari segi perwatakan tapi fizikal juga ^_^ Peace Along. Hehe

Ada persamaan antara saya dengan Along iaitu perjalanan sekolah kami. Mungkin tak sama semuanya tapi hampir2 sama sahaja, sebabnya saya memang suka ikut Along ni. Anak kedua kan? Mestilah ikut anak pertama. Selain Ma dan Abah yang sangat berjasa kepada saya, Along pun sama. Huhu. Banyak jasa dia kat saya.

Dari sekolah rendah, masuk sekolah menengah, KISAS,KMNS, KTT, UNPAD sampailah sekarang. Setiap tempat mesti ada cerita punya. Hampir saya ikut perjalanan Along. Along jugalah penyebab saya tak nak masuk KISAS, sebab masa Along kat KISAS, sekolah tu sangatlah buruk tengah under construction. Memang saya tak nak masuk langsung dan waktu lawat Along 'Hari Mawaddah' memang dah kenal dah cikgu2 sebelum masuk. Tak ada hati langsung nak masuk masa tu. Hehe. Nak jadikan cerita saya keluar dari KYSM, masuk sekolah dekat rumah balik dan akhirnya dapat juga KISAS-_- Along juga yang kena lawat masa Along kat KMM. Senior2 Along mesti kenal yang saya adik Nadia.

Masa masuk KMNS, Along dah di UKM masa tu. Terjadi pula satu perkara bila dapat tawaran ke sini. Along memang tak nak bagi habis adik dia sorang ni datang sini. Biasalah masa tu mana glemer datang sini. Huhu. Along siap tanya lecturer dia semua dan Along masa tu suruh saya stop di KL dari Kelantan semata2 nak bincang hal tak nak bagi datang sini. Padahal masa tu nak balik KMNS selepas cuti. Tapi akhirnya datang juga sini=) Cerita yang ni memang tak boleh lupa kan Along-_-

Masa masuk KTT kat Sepang, lagilah suka sangat pergi menyibuk2 kat tempat Along di HUKM. Memang setiap hujung minggu atau cuti mesti pergi duduk dengan Along. Takkan nak balik Kelantan pulak kan masa hujung minggu? Masa tu lah juga jumpa bekas tunang Along. Opss! Abang ipar saya sekarang, Abang Yusri=)

Sampailah saya datang sini, kalau jumpa pun masa saya cuti sahaja. Masa Along kerja kat Penang dulu susah juga jumpa. Oh ya, Penang rumah Abang Long. Sekarang Along dah kerja di Gua Musang. Best! Kalau pandang luar tingkap rumah Along mesti nampak Gua. Nama pun Gua Musang. Jadi siapa2 yang dari KL balik Kelantan ikut Gua Musang bolehlah singgah rumah Along saya. Hehe.

Banyak cerita suka duka, gembira menangis dengan Along ni. Pernah kena marah juga sebab balik rumah tak baca buku. Hahaha. Along ni seorang yang konsisten dalam belajar berbanding saya. Saya kalau cuti, cuti sungguh2. Alasan saya, bukan selalu balik Malaysia kan? Kan. Kan. 

Oklah Along. Setakat ini sahaja. Nanti sambung lagi. Oh ini saya kongsikan gambar anak Along.

Sangat rindu: Abang Long dan Abang Ngah=)
Ini pula gambar terbaru: Along dan Danish Ikram=)

Nota saya:
  • Ada open house di rumah Along esok. Jemput datang=) Bestnya kalau ada kat sana jugak. Huhu.
  • Hampir semua sama perjalanan hidup saya dengan Along, kecuali Along nikah umur 23 tahun, masa tahun akhir di universiti, tapi saya dah lewat dah umur 23 tahun. Tak tiru yang ni. Pernah terfikir nak tiru Along juga=)
  • Saya sangat sayangkan Along saya! Dia sumber inspirasi saya juga.
  • Mari belajar dengan sepenuh hati sebab Along kata kalau dah keje best sebab tak ada exam dah=)

Tuesday, September 14, 2010

Menstrual Cycle

Assalamualaikum wbt

This morning I woke up and  did some soul cleaning as usual. What is soul cleaning Natasha? Hehe. This is my own definition of  what I am doing early in the morning (-_-). Ok, back to the story again. I had a heavy breakfast which was a bowl full with Coco Crunch and milk plus a mug of hot Cappuccino. Is this consider as heavy breakfast? Yes, Nasi Lemak, Nasi Kerabu and Nasi Dagang are heavy. Huhu. Nak makan!-_-

Today is the 5th of Syawal already. I thought that the Big Day for my sister was this morning. I planned to call her to ask about her preparation. Unfortunately, the Big Day is not today. My mom said that the event  was going to be held tomorrow. Oh ok. So I just had our usual long chat with my mom. Alhamdulillah I have my mom as my mom. Hehe. A bit confuse right my sentence=)

I did some revision on Gynecology topics today. Gynecology is something that is related to woman except pregnancy and anything that is related to pregnancy is Obstetrics. I am in this department all this days, for 9 weeks. This week is already the 8th weeks. Nextweek will be the final exam. Pray for me!

Menstrual Cycle

This is the menstrual cycle! I found this on the internet. Hehe=)


This is the normal menstrual cycle not above. 



Actually for those who took Biology during their secondary school they have studied about menstrual cycle during all those days. But as far as I can remember we also studied about the menstrual cycle during our lower secondary, which is during form 3. The topic did not sound so interesting to me during school years. I did not like Biology, I love Chemistry and Physics more! Hehe.

As I am now studying medicine I have to study again about the menstrual cycle and now I am fond of it=) Now, I can see how important it is to woman. The hormones that regulates everything in the body. I think all girls and woman should know about the menstrual cycle in order to know better about their body. 

I think thats all for now.

Notes: 
  • This evening, I had been bothered about something, so it was a bit challenging to focus. Now, definitely better! Alhamdulillah. 
  • I think this is enough. No more working with them after this. I just concentrate of what I can do. This is my decision. Thank you!
  •  I have to do revision again. Enjoy the menstrual cycle=)

Video: Birth of Baby and Childbirth Stations of Presentation




 


Notes: Good Nite. Lets continue the revision tomorrow morning!

Monday, September 13, 2010

JANJI TINGGAL JANJI

Assalamualaikum wbt

Jangan berJANJI kalau rasa tak dapat nak tepati!

Beberapa hari lepas ada seseorang berjanji sesuatu dengan saya, dan saya percaya dengan janjinya mengenangkan dia adalah orang yang dikenali, kawan. Tiba pada hari tersebut, saya tunggu. Dia diam dan senyap sahaja. Saya sangka dia belum pulang, tapi sudah. Saya sangka dia lupa tapi lihat di status laman sosial ada. Siap membuat status lagi. Mungkin dia lupa yang dia pernah memberitahu saya sesuatu tersebut. Mungkin juga saya tersalah anggap yang sebenarnya itu hanyalah kata2 atau omongan manis dia sahaja. Terkilan juga. Tapi tak apalah. Ok! Saya dah senyum lebar dah (-___-). Ok. Ok. Senyum=)

Lupakan kisah tersebut, kita ke kisah gembira. Semalam adik lelaki saya, Hafizi yang sepatutnya beraya di sini bersama saya, telefon saya dari Malaysia. Dia kata, "Angah nak pegi bank in duit raya ni". Saya kata, "Angah banyak lagi duit, tak yahlaa", menolak pula saya ni kan. Hehe. Adik saya berkeras lagi, " Ni Ma bagi RM*** dan Along bagi RM**..Oklah nak pegi dahni bank in". Rupanya ayat penyata saja tadi. Saya sambung, "Kalo masuk pun Angah tak pegi amik sebab ado lagi duit ni, lagipun Eji nak balik dah kan sini". Yeay! Dapat duit raya walaupun jauh. Hehe. Sebenarnya masa balik bulan 6-7 haritu Along dah bagi duit raya in advance. Thankss alottt Along and Ma! Kita simpan duit itu ya=)

Saya sebenarnya tengah berehat sekejap, sebab dah pening baca pasal Antepartum Haemorrhage dan Hypertension in Pregnancy. Malam ni nak faham betul2 dan hafal betul2. Tulis blog untuk hilangkan mengantuk! Oklah, macam dah segar ni. Kita sambung lagi ya. 

Salam. Jumpa lagi=)

Nota: Esok saya masih bercuti. Rabu baru masuk Rumah Sakit.

Allah Hu Ya Rahman


Ya Rahman

Allahhu ya Rahman (2x)
Allah.. Allah.. Allah.. Allah.. Allahu ya Rahman

berlalu waktu berlalu
sepi menghantar kembali padaMu
bersimpuh aku bersimpuh
dalam lelah hati memohon padaMu

di pintu kasihMu hati kan mengadu
di dalam gelapku memohon ampunMu
kasihani aku terangi jiwaku
sinari hidupku

dan berharap belas kasih
dan berharap maaf untuk
segala salah dan dosa dari hitam di langkahku
semoga engkau beri
setitik cahaya terang
sebelum masa hilang dari pandangan

Allahhu ya Rahman (2x)


How beautiful and breathtaking this video is!

SubhanAllah. Allah SWT's creations are really great, we are so small compared to all this.

How sinful we are. Astaghfirullah hal a'zim.

Kembali Ke Sekolah

Assalamualaikum wbt

Harini dah kena kembali ke sekolah. Sejak bila masih sekolah lagi ni. Translate ayat ni sebenarnya, "Back to school of medicine". Patutnya kena ada sekolah perubatan. Tapi tak apalah kelihatan sedikit poyo sahaja. Sebenarnya saya masih bercuti sampai hari selasa, jadinya rabu baru masuk. Lama jugalah cuti jika nak dibandingkan dengan tiada cuti.

Sudah cukup beraya sakan pada hari raya pertama dan kedua. Semalam saya di rumah saja. Harini pula hari untuk belajar sampailah exam. Saya exam final OBGYN pada tanggal 20 September, Isnin depan nanti. Kira2 dalam seminggu saja lagi. Bila dihitung2 takutlah pula nak exam=)

Saya akan pulun betul2 ni ulangkaji dalam masa yang ada sebabnya markah ujian MCQ haritu agak tidak membantu. Mereka kata markah tersebut menyumbang 15% dari keseluruhan. Walau apapun saya tetap kena bersungguh2.

Oklah. Tak boleh sambung panjang lagi. Nak panjang2 baca entri kat bawah ni=) Saya tulis entri ni sambil breakfast. Hehe. Biasalah multi-tasking sungguh kan? Saya kagum dengan orang yang boleh multi-tasking ni, bukan sayalah ya. Kalau setakat minum dan makan biskut sambil tulis blog semua orang pun boleh buat kan. 

Sehingga bertemu lagi kawan2. Doakan saya ya! Semoga lulus dengan baik untuk OBGYN ini. Tinggal satu sahaja lagi department major iaitu Surgery.


“Kullu ‘am, wa antum bi khair”
Semoga sepanjang tahun ini, kamu berada dalam kebaikan 

Sunday, September 12, 2010

Barang Lepas Usah Dikenang

Assalamualaikum wbt

Chewahh! Bukan main lagi ye tajuk saya ni. Sebenarnya ambil tajuk dari salah satu entri orang dekat. Sejak semalam lagi saya ada hobi baru iaitu baca blog orang. Aikss, bukan dah lama ke suka baca? Tapi bukan entri baru tapi entri lama mereka. Hehe. Bukan blog semua orang pun tapi blog 2 orang sahaja. Nak tau ke? Tak usahlah nanti marah pula pemilik blog. Salah satu blog tersebut adalah blog orang dekat. Orang dekat ni kawan baik saya sebab dia sekarang akan update semua cerita dia kepada saya. Oh kawan baik sebab update cerita saja ke? Eh, taklah kawan saya ni memang baik, kenal sejak dulu lagi. Pernah satu kelas dan satu dorm. Daripada semua itu yang paling penting dia sekarang tengah bahagia dengan permulaan baru. 

Oklah berbalik kepada tajuk kat atas, sebenarnya semalam saya tidur dengan perasaan sebak dan berlaku sedikit kesedihan. Sedikit sahaja ya dan harini dah senyum lebar dah=) Kenapa sebak semalam? Huhu. Tak lain dan tak bukan apabila timbul isu tersebut dengan Ma saya. Isu apa lagi kalau bukan isu tersebut. Mulalah saya nak ber "air mata" tak tentu pasal. Entah saya pun tak tahu kenapa apabila timbul isu tersebut dan orang yang menimbulkannya adalah keluarga saya, jadi mudah nak jatuh air mata. Dengan kawan2 ke tak ada lah pulak. Ermm, jadi isu apa tu Cik Tasha? Hehe. Tak jadilah nak cakap. Nanti kalau rasa nak cakap next entri lah. 

Oklah alang2 saya dah pinjam tajuk orang dekat ni. Izinkan saya pinjam ayat dia yang sememangnya best. Saya suka pula dengan ayat dia panjang lebar.(belum cakap lagi kat orang dekat ni nak pinjam ayat2 dia=)

Ok, mari baca apa yang pernah dicoretkan Cik SS/orang dekat(tulisan warna merah dan biru):

“Asal kapas jadi benang
Benang dipintal dibuat kain
Barang lepas usah dikenang
Sudah menjadi hak orang lain”

Pernah dengar lagu ini? Sangat mengalun jiwa. Rugi siapa yang tidak tahu. Saya suka betul lagu ini. Sudahlah pantun dinyanyi-nyanyikan. Dendangannya pula sungguh merdu. Memang terbaik!

Apa kaitannya lagu ini dengan entri ini? Tiada apapun. Saya cuma hendak kata kepada diri saya dan kawan-kawan semua, janganlah kita terkurung dan mengurung diri kita dalam lipatan sejarah. Apa yang sudah lepas, kita lepaskan. Memang bukan rezeki kita untuk memiliki sesuatu itu, kan. Mesti ada hikmah mengapa kita terpilih untuk berhadapan dengan kehilangan.

Jawapannya, kerana Allah hendak menggantikan yang hilang itu dengan sesuatu yang lebih baik.

Logiknya, pernah tak kita kehilangan sesuatu, kasut misalnya, yang dikebas orang. Tak terjejak lagi ke mana perginya kasut itu. Kita menangis selaut air mata darah sekalipun, takkan kita temui semula kasut itu, kan? Jadi adalah lebih baik kita meredhakan kehilangan itu. Pergi kedai kasut, beli sepasang yang baru. Mungkin tidak semahal, secantik mahupun berkualiti seperti yang hilang itu. Tapi pasti ada hikmahnya.

Akhirnya, kita berkasut semula. Bukankah ini jauh lebih baik daripada tidak berkasut? Kita menjadi lebih menghargai apa yang kita ada walaupun dalam serba sederhana. Dan lama kelamaan, kita sedar bahawa kisah kasut yang hilang itu adalah platform untuk kita mendapat sepasang kasut baru.

Dapat kasut baru, tidak gembirakah kita? Pastilah gembira, bukan? Paling kurang, kita ada satu kehidupan yang baru dengan kasut yang serba sederhana itu. Kehidupan dengan kasut itulah yang menggerakkan kita untuk meneruskan perjalanan ke hadapan.

Ada hikmahnya. Itu pasti. Benang yang sudah dipintal menjadi kain pun sudah tidak boleh kita undurkan untuk mendapatkan kapas kembali. Dicarik, koyak. Dibakar, hangus. Jadi, biarkan yang hilang itu hilang. Hargai apa yang ada seadanya. Sebelum ia juga turut hilang. Dan kita merana sekali lagi kerananya.

Bestkan ayat2 tersebut. Barang Lepas Usah Dikenang.

Buat orang dekat, tadi lepas Dhuha saya doa untuk awak semoga dipermudahkan semuanya dan sambil doa sambil kesat2 mata, sebab teringat kata2 Ma semalam dan teringat semua adik-beradik. Rasanya saya dah kena fikir mengenai perkara ini seserius mungkin. Buat masa terdekat saya doa banyak2 sahaja.

Tiba2 teringat pula soalan yang tanpa bertapis lagi orang dekat tanya saya, dan juga drama2 di FB dan gosip2 liar tersebut. Dalam salah satu mesej ada unsur2 promosi di situ. Lucu lucu bila dikenang balik. Tapi boleh pulak saya kata kalau dia datang meminang bolehlah terima, terus orang dekat kata, "Eh betul tuh dia memang baik". *Mimpi dan berangan saja dia nak datang (-__-) Tapi tak salah kan bermimpi. Ehehehe=)

Nota: Banyak pula tulis entri harini. Harini hari baca blog dan hari tulis blog secara pukal ya=)

Raya Sakan Di Sini

Assalamualaikum wbt dan Salam Ceria di pagi hari.

Saya harini nak bercerita sedikit mengenai sambutan Hari Raya di sini. Sebab dah ada gambar jadi sambil tengok gambar mungkin lagi seronok. Saya kongsikan sedikit sahaja gambar di blog. Selebihnya di FB.

Pada pagi Hari Raya, saya dan kawan2 serumah awal pagi harus bersiap2 ke tempat solat sunat Aidilfitri. Nanti kalau lambat tak sempat pula nak bersolat berjemaah di masjid. Di sini solat Aidilfitri di mulai jam 6.30 am lagi. Para jemaah sudah mula berkumpul di lapangan tempat solat dari jam 6am lagi mungkin. Buat pertama kali saya dan kawan2 solat di lapangan terbuka, berhamparkan tanah dan beratapkan langit yang cerah. Alhamdulillah tidak hujan di pagi hari. Selesai solat 2 rakaat, Imam menyampaikan amanat di pagi raya. Bersyukur bahasa mudah difahami. Selesai solat dan bersalaman terus pulang ke rumah untuk bersiap2. Ada rumah terbuka yang perlu dihadiri. Rumah Madya dan keluarga. Jadi mari kita lihat gambar2 di semasa rumah terbuka.

Bersama Puan Madya dan kawan2
Bersama kakak2 koas yang disayangi. Perasaan tak semua purple kecuali Kak Ainur?
Bersama housemates yang tak pulang, Siti dan Nadia. Tiga2 ore Kelate ni=)
Bersama Ily, geng purple juga! Ini pula ore Teganu=)

Itu saja gambar dan update pada hari raya pertama. Alhamdulillah walaupun jauh dari keluarga tercinta tapi gembira dan tetap menyambut hari raya beramai2. Terima kasih kawan2 semua!

Hari Raya ke-2 pula acara masak2 dan rumah terbuka kecil2 di rumah saya=)

Saturday, September 11, 2010

Tentang Seseorang

teruntukmu hatiku
inginku bersuara
merangkai semua tanya
imaji yang terlintas
berjalan pada satu
tanya slalu menggangguku
seseorang itukah dirimu kasih

kepada yang tercinta
inginnya ku mengeluh
semua resah di diri
mencari jawab pasti

akankah seseorang yang kuimpikan kan hadir
raut halus menyelimuti jantungku

cinta hanyalah cinta
hidup dan mati untukmu
mungkinkah semua tanya
kau yang jawab

dan tentang seseorang
itu pula dirimu
ku bersumpah akan mencinta

**Nota Iman Aisyah:
  1. Lagu di atas bermakna bagi seseorang, mungkin bukan seseorang tapi dua orang. hehe. Tiada kena mengena dengan saya. Mungkin belum lagi? Tapi saya suka juga=)
  2. Hari Raya ke 3 dan Hari Raya ke 5, adalah tarikh yang sama-sama penting untuk orang yang dekat dengan saya, di Malaysia tercinta. Orang sangat dekat yang mungkin tak lama lagi akan meninggalkan saya sendiri="(
  3. Tak sangka kan? Cepat saja semuanya berlaku bagi awak kan? Saya jeles sedikit. Ke jeles banyak?(^_~)
  4. Saya mendoakan semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan semuanya. Amin. Saya doakan dengan sangat kebahagian awak dan awak:) Hari sebenar tunggu saya pulang ya. Saya ingin berada di samping anda berdua. Sayang anda berdua ♥

Friday, September 10, 2010

Raya Sakan Di Kampung

Semua beratur Sesi Bermaafan dan Sesi Dapat Duit Raya:)
Iman pun sibuk jugak tu nak 'amin' ngan atok
Anak2 perempuan Haji Hadi:) Gambar diambil depan cermin=) Sorry Nabila nampak separuh jah.
Tetamu mula datang. Kanak2 yang meriah!
Sepupu dan sedara-mara
Sebahagian sepupu dan anak2 kepada sepupu, saya pun tak ingat dah nama anak sepupu yang baju hijau ni.hehe
Tajuk kat atas tu macam saya saja yang raya sakan di kampung. Gambar2 kat atas adalah masa raya tahun lepas. Ramai kan sepupu saya? Ma saya anak bongsu jadi ramailah sepupu2 yang dah besar dan kebanyakan sepupu dah berkeluarga jadi bertambah ramailah lagi ahli keluarga. Meriah kan! Raya sakan abeslah kalo di kampung halaman. Raya di Kelantan sangatlah best. Tak kiralah raya aidilfitri atau raya haji semua meriah.

Mana update pasal raya di sini? Oh ya. Gambar belum ada. Guna kamera orang lain tadi. Nanti saya tulis entri mengenai sambutan di sini pula ya. 

Tema tahun lepas hijau. Adik kata tahun ni tema purple. Jadi saya pun ikut tema juga, tapi dari jauh sajalah.

Bandung. 1 Syawal 1431H

Thursday, September 9, 2010

Eid Al-Fitr 1431H

Today is the Eid Al-Fitr eve. I would like to wish  HAPPY EID MUBARAK to all muslimin and muslimat all over the world. Eid Al-Fitr marks the end of one month of fasting, the month of Ramadhan. It is also called as 'Hari Kemenangan' in Islam. It is the greatest and major religious observances each year that Muslim all over the world celebrate.

I would like to share some words from my friend's status in FB that I found really good to ponder. I have no idea to write more. Insha Allah next time I will write more.

Life is like a coin.Pleasure & Pain are the 2 sides.Only 1 side is visible at a time. But remember other side is also waiting 4 it's turn..
  
My Lord, in our final 24 hours countdown of this Blessed Month of Mercy, Pardon and Abundance, please give us the drive to earn Your multiple rewards, give us steadfastness in pleasing You with good deeds, give us patience to train our souls the final lessons of life and give us strength in preparation of the release of our enemy, ameen...

Actually I took the words above from Sis Zabrina. Do you know her? She is the author of the books that I love to read a lot. I love her writings because it touches my heart easily:) 


Day 30th of Ramadhan 1431 H

Wednesday, September 8, 2010

Salam Lebaran 1431H





Salam lebaran dari Bandung. Mohon maaf zahir dan batin.

Malam ni malam terakhir dapat solat tarawih bagi bulan ramadhan 1431 H.

Belum tahu lagi sempat atau tidak sampai kepada ramadhan tahun depan.

Semoga ramadhan kali ini penuh makna dan syawal yang datang penuh kegembiraan.

Selamat tinggal ramadhan dan Selamat datang bulan syawal:)

Sudah Mula Bercuti

Assalamualaikum wbt dan Salam akhir Ramadhan

Alhamdulillah harini sudah mula bercuti. Sebelum ini ada khabar angin yang mengatakan cuti hanya akan bermula pada 9 hb iaitu esok maksudnya esok masih kena ke rumah sakit. Alhamdulillah harini hari terakhir ke rumah sakit sebelum lebaran, itupun sebentar sahaja. Faham betul Dr Hadi, doktor spesialist pembimbing group saya yang tidak mahu mengadakan diskusi kasus pada hari ini. Katanya " Semua udah pada mood lebaran, bersenang2 aja ya" Saya dengan senang hati sebab mengantuk oncall semalam pun pulang ke rumah:)

Semalam saya oncall di wad bersalin. Alhamdulillah tidak ramai ibu-ibu yang bersalin. Proses bersalin seorang ibu semalam sungguh cepat dan mudah. Berlaku sungguh pantas dan luka pada jalan lahirnya tidak perlu disulam. Ajaib kan?

 Ainur Syahidza - semua patient yg delivery mlm tadi senang je baby nk keluar..sampai ada yg tak sempat nk tolong, dah terkeluar sendiri..apakah itu petanda yg malam tadi = malam yg lebih baik dari 1000 bulan?

Di atas adalah petikan status di FB dari seorang kakak senior yang sedang bertugas di Rumah Sakit Cianjur. Magang (praktikal) di sana.

Harini hanya ada morning report untuk kes-kes semalam. Disambung dengan kuliah dari Prof Herman tentang Cancer dan pertemuan dengan Dr Hadi (sama macam nama ayah saya kan?) untuk mengucapkan selamat hari raya dam mohon maaf lahir batin.

Itu sahaja buat hari ini.

Ramadhan hari ke 29.

 **Nota saya:
  1. Menu berbuka : Nasi padang dengan lauk kegemaran yang dibeli di kedai kegemaran:)
  2. Malam ni tak perlu belajar, kita speed tilawah dan kencangkan doa banyak-banyak dalam solat yang bersungguh-sungguh sepenuh hati.
  3. Bibikku sudah mula bercuti dari sabtu lepas lagi, jadi nampak gaya semua kerja-kerja sila dilakukan sendiri ye. Kemas semua!

Tuesday, September 7, 2010

Pengakhiran Ramadhan : Hari 28


Assalamualaikum wbt dan Salam Ramadhan.

Sudah menghampiri kepada pengakhiran ramadhan kita. Bagaimana amalan kita sepanjang bulan ramadhan? Sama sahaja sebelum ramadhan dan dalam bulan ramadhan? Adakah kedatangan ramadhan tak memberi apa-apa kesan ataupun perbezaan kepada diri kita? Masih sama sahaja aktiviti yang kita lakukan? Selepas kelas berbuka puasa, menonton wayang dan jalan-jalan di mall?

Tak apa jawab dalam hati saja soalan-soalan di atas. Mari sama-sama kita muhasabah.

Time to recharge

Begitulah tertulis dalam gambar di atas. Sudah "recharge" kah kita? Sudah penuh bateri seperti di atas?

Sungguh banyak yang perlu kita lihat balik. Evaluasi dan mari kita gunakan sisa-sisa masa yang masih ada. Kita teruskan pecutan kita ke garisan penamat.




Mari teruskan sisa-sisa yang ada ini dengan banyak dan bersungguh berdoa, solat malam,  tilawah.

Allahumma innaka 'afuwwun karim, tuhibbul 'afwa, fa'fu'anni
Ya Allah sesungguhnya engkau Maha pemberi ampunan yang mulia,suka memberi pengampunan,maka ampunilah diriku ini

Monday, September 6, 2010

Ramadhan Hari ke - 27

Assalamualaikum wbt dan Salam Ramadhan kepada semua

Semoga sentiasa berada di bawah rahmat-Nya kepada semua. Alhamdulillah sampai kita kepada hari ke -27 ramadhan. Masih diberi peluang dan kesempatan oleh-Nya untuk terus berada dalam bulan yang mulia ini. Alhamdulillah. Tenang rasanya pagi ni hati. Kenapa ya? Saya selalu berdoa supaya diberikan ketenangan hati dari-Nya. Ketenangan itu milik-Nya. Hanya dia pemilik hati ini yang mempunyai kuasa memberi ketenangan kepada kita sebagai hamba-Nya.

Harini saya masih belum bercuti. Masih harus ke rumah sakit (hospital) seperti biasa. Berat juga apabila mendengar teman-teman lain sudah mula bercuti dan berada di kampung halaman tercinta. Ini tanggungjawab yang masih belum selesai. InsyaAllah mari luruskan niat dan jangan bazirkan sisa-sisa masa di sini, bumi walisongo yang jauh di seberang.

Sedikit sahaja lagi waktu yang ada dalam bulan yang mulia ini. Tinggal beberapa hari saja lagi. Sedih juga kan ramadhan bakal meninggalkan kita.

Bagaimana tarbiah kita di madrasah ramadhan?

**Nota Iman Aisyah:
  1. Sekadar coretan di pagi hari sebagai peringatan diri. Sekarang sudah nak dekat jam 5.30am di sini. Harus bersiap untuk ward round sebentar lagi.
  2. InsyaAllah bekerja kerana Allah SWT kerana ingin mendapatkan ilmu dan menolong orang.
  3. Dr Iman Aisyah mahu berpagi-pagi=)

Saturday, September 4, 2010

Andai Takdir Tak Sesuai Harapan



Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir...

Friday, September 3, 2010

Penat

Dosa terkumpul di hati ibarat kotoran degil & karat di belakang kuali, perlu DISENTAL KUAT yg menagih tenaga & sabun yang terbaik. Jika ingin hatimu bersih, SENTALANNYA adalah IBADAHMU, lebih kuat rasa letih & sukarnya, lebih BERSIH hasilnya, khususnya berkat ‘sabun’ terbaik, 10 terakhir Ramadan. Moga berjaya mengilatkannya sebelum kehabisan sabun..

Ustaz Zaharuddin.http://www.zaharuddin.net/


**Iman Aisyah
Penat rasa nak cuti dah dan duduk rumah saja, tapi jangan pernah putus asa.
Teruskan ibadah dan amalanmu. Semoga diberi kekuatan!

Selamat Hari Jumaat!=)

Wednesday, September 1, 2010

Purple Coach

Cantik tak?

Tak pasal2 tak boleh tidur punya pasal saya update blog pasal handbag. hehe. Nak update pasal cerita pun tak berapa nak ada idea malam2.

Purple dan Coach. Sangatlah saya suka. Ya betul ini bukanlah original. Kalau original tak mampu saya nak beli. Ini adalah imitation AAA. Kira kualitinya baguslah. Beg di atas belum lagi berada di tangan saya, saya beli dari nurul. Sila lawat blog sahabat baik saya ni ye--->http://syitomeiayye.blogspot.com/ dan belilah baju baby ataupun apa2 yang berkenan di hati anda.

Nurul kata dalam gambar tak ok sangat beg ni, tapi bila nurul dah ambil dan berada di depan mata. Nurul kata beg ni paling cantik dari segi material dan designnya=)

Yeay! Tak sabar nak dapat beg ni nanti bulan 10. Hawa datang sini bulan 10 dan bolehlah bawak beg kat atas.

**Saya suka purple.

**Hasil dari tak boleh tidur, terhasillah entri handbag pertama=) Saya sudah cuba untuk tidur tapi tak pasal2 banyak pulak dah idea2 dan strategi bisnes yang muncul kat kepala. Ligat pulak kepala ni berfikir. Iskhh..Oklah saya nak tidur dulu. Selamat Malam! 1 September 2010 dah..