Friday, December 31, 2010

Ketenangan (Sakinah)

Assalamualaikum wbt

Hari terakhir dalam tahun masihi 2010, saya tutup dengan artikel di bawah. Semua orang mencari ketenangan (sakinah). Semoga kita semua bertemu dengan sakinah yang kita cari. InsyaAllah.

(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram. (Ar-Ra'd : 28)


Makna Mengingati Allah

Bersama Mohd Zawawi Yusoh

PADA suatu Subuh, Saidina Bilal melihat Rasulullah s.a.w menangis teresak-esak. Apabila Bilal bertanya mengapakah baginda menangis, lalu Rasulullah s.a.w menjawab baginda baru saja menerima wahyu (ayat 191 hingga 195 surah Ali-Imran).

Apakah kandungan ayat berkenaan yang menyebabkan Rasulullah s.a.w menangis? Dalam ayat pertama, Allah menerangkan mengenai sifat orang yang mengingati-Nya pada waktu berdiri, duduk dan berbaring.

Menurut Abdullah Yusuf Ali dalam tafsirnya, semua keadaan itu (berdiri, duduk dan berbaring) adalah simbolik untuk semua keadaan termasuk peribadi, kemasyarakatan, ekonomi dan lain-lain.
Maknanya dalam seluruh hidup kita sama ada belajar, bekerja, bergaul, berumahtangga malah apa saja, adalah dalam keadaan sentiasa mengingati Allah.

Apakah yang dimaksudkan dengan sentiasa mengingati Allah? Adakah ini bermakna kita menyebut perkataan Allah, Allah, Allah, pada setiap masa?

Sebenarnya apa yang dituntut Allah ialah supaya kita menentukan setiap perkara yang kita lakukan mestilah:
 • Untuk mencari matlamat Allah;
 • Dilaksanakan mengikut syariat Allah; dan
 • Meletakkan pengharapan kepada Allah, bukan kepada usaha kita semata-mata.
Ini bermakna kita perlu sentiasa memikirkan adakah kehidupan kita seluruhnya berada dalam keadaan seperti di atas. Adakah kita telah menjadikan seluruh hidup kita sebagai perhambaan kepada Allah dalam pengertian di atas?

Dalam ayat seterusnya Allah menyebutkan sifat mereka yang berfikir mengenai keajaiban kejadian langit dan bumi.

Mereka berfikir sehingga dapat membuat kesimpulan bahawa semuanya dijadikan Allah bukan sia-sia. Kemudian mereka berdoa supaya ‘selamatkanlah’ diri mereka daripada api neraka.

Abdullah Yusuf Ali menafsirkan api adalah simbolik kepada hukuman yang pedih. Apa yang penting di sini ialah hubungan antara berfikir dengan selamat daripada api neraka.

Marilah kita bertanya diri sendiri adakah kita sudah berfikir dengan bersungguh-sungguh sehingga kita merasai akan kehebatan ciptaan Allah?

Banyak perkara yang boleh kita fikirkan, misalnya penciptaan manusia sendiri dan penciptaan unsur utama alam iaitu udara, air, tumbuhan dan haiwan.

Kehebatan ciptaan Allah sepatutnya menjadikan hati kita tunduk pada kebesaran Allah. Apabila kita tunduk pada kebesaran Allah, kita akan mematuhi segala perintah dan menjauhi segala larangan-Nya.

Kita sedar kejayaan yang sebenar ialah apabila kita selamat daripada api neraka. Allah menyebutkan dalam ayat di atas, sesiapa yang dimasukkan ke dalam api neraka sebenarnya mendapat kehinaan.

Cuba kita fikirkan mengenai kegagalan yang dialami di dunia ini. Sekiranya kita gagal peperiksaan pun kita berasa malu dan terhina.

Begitu juga dengan orang yang gagal dalam temuduga pekerjaan, berasa malu dan hina. Apa lagi orang yang didapati bersalah dan dihukum masuk penjara, mereka akan berasa kehinaan yang lebih besar lagi.

Jadi satu ciri azab akhirat ialah kehinaan. Kita terhina di hadapan seluruh manusia, di hadapan Allah dan para malaikat-Nya. Bukankah ini merupakan sumber motivasi yang terbesar untuk manusia mengabdikan diri kepada Allah dalam pengertian sebenarnya?

Dalam ayat di atas juga disebutkan, mereka berdoa sekali lagi supaya Allah tidak menghinakan mereka di akhirat. Ini menunjukkan betapa beratnya seksaan menanggung kehinaan di akhirat nanti. Lebih berat daripada segala bentuk kehinaan di dunia.

Akhirnya Allah memperkenankan permohonan mereka dan memasukkan mereka ke dalam syurga yang mengalir sungai-sungai di bawahnya.

Sekali lagi, Abdullah Yusuf Ali mengatakan sungai-sungai yang mengalir di bawahnya ialah simbol kebahagiaan dan kemewahan yang tidak terhingga yang sesuai dengan keadaan masyarakat Arab pada masa itu (ketika wahyu diturunkan).

Ini kerana sungai satu nikmat yang tidak terhingga bagi masyarakat yang hidup di tengah padang pasir yang kering kontang.

Oleh itu, sudah tentu kita boleh membayangkan bentuk kemewahan dan kenikmatan yang tidak terhingga itu. Malah Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa nikmat di syurga Allah adalah sesuatu yang tidak pernah dipandang, tidak pernah didengar dan tidak pernah terlintas di hati manusia. Itulah nikmat dan kejayaan sebenar.

Apakah yang perlu kita fikirkan? Sebenarnya perkara yang disebutkan di dalam ayat di atas itulah perkara pertama yang perlu kita fikirkan. Selain itu, ada perkara lain lagi yang perlu kita fikirkan.

Dalam hal ini, Rasulullah s.a.w pernah menceritakan mengikut apa yang tersebut di dalam kitab Nabi Ibrahim a.s yang bermaksud: “Sewajarnya setiap yang berakal, selagi akal fikirannya tidak hilang, membahagikan masanya kepada empat waktu iaitu:
 • Waktu untuk dia bermunajat (berzikir dan berdoa) kepada Allah.
 • Waktu untuk dia bermuhasabah terhadap dirinya.
 • Waktu untuk dia berfikir mengenai ciptaan Allah.
 • Waktu untuk dia menumpukan kepada keperluannya seperti mencari makanan dan minuman.
Adakah kita sudah memikirkan mengenai empat perkara di atas ataupun kita menumpukan pemikiran kepada aspek tertentu sahaja? Dunia di sekeliling kita hanya memikirkan mengenai perkara yang keempat.
Sekiranya kita tidak berhati-hati, suasana yang ada di sekeliling kita boleh mempengaruhi kita sama ada kita sedar atau tidak. Mungkin secara tidak disedari kita hanya memikirkan persoalan yang keempat sahaja. Rugilah dan malanglah kita.

Tuesday, December 28, 2010

BERTUAH

Assalamualaikum wbt

Hari ini tiba2 rasa bertuah sebab belajar di sini :) Sudah tahun akhir baru rasa bertuah. Dah rasa bertuah dulu tapi hari ini dan semenjak akhir2 ini rasa semakin bertuah. Bertuah saya rasa boleh tukar kepada rasa yang lebih baik iaitu bersyukur. Ya bersyukur! Rasa bersyukur sebab belajar di sini dan rasa banyak dapat belajar di sini.

Rasa bertuah sebab kat RSHS (rumah sakit hassan sadikin) ini dapat belajar dan lihat banyak penyakit. Kebanyakan penyakit yang belajar secara teori sewaktu di zaman pre-klinikal semua boleh lihat di sini. Seronok dapat jumpa keluarga pesakit dan buat History Taking. Dapat asah skill komunikasi untuk lebih baik selain dapat ilmu Tibb (medical).

Sewaktu masuk bedah (surgery) sekarang dapat buat banyak skills. Mengasah kemahiran cucuk orang, ambil darah, pasang catheter, ambil ubat dan bagi pesakit dan paling penting dapat belajar menjahit (jahit kepala orang lagi-seram bunyinya. iskh iskh). Mempelajari seni menjahit dan latihan menjahit. Alhamdulillah semakin minat menjahit (tak berapa minat jahit baju selama ini).

Selain pelajaran perubatan, yang paling berharga adalah dapat latihan untuk sabar dengan banyak! Sabar dengan semua perkara dan juga dalam semua keadaan. Alhamdulillah banyak dapat pengajaran selama di RSHS ini. 

Belajar di sini (negara jiran malaysia), memang tak seindah di negara sendiri, tapi yang paling penting dapat banyak pengalaman dan ilmu. Kalau nak cerita pengalaman di sini berhari2 pun tak habis. Cukuplah tulisan ini pada kali ini :)

Pagi tadi

Hari ini jadual saya di wad kanak2 di lantai 2 (tingkat 2). Saya seorang sahaja ke sana, teman2 yang lain di lantai 3 dan 4 kerana di sana lebih banyak pesakit. Bahagian urologi di wad kanak2 hanya ada 4 pesakit. Rasa sangat gembira sebab dapat jumpa baby dan kanak2 yang comel sungguh! Rasa tenang jiwa lihat wajah mereka. Sempat jugaklah saya cubit pipi salah seorang dari mereka. (rindu iman pulak!)

Hari berakhir di RSHS dengan makan red noodles jam 4 pm. Sengaja selesaikan makan malam dan solat asar di RSHS supaya pulang boleh selesaikan kerja lain. Red noodles lebih kurang macam mi bandung. Sangat suka makan mi bandung. Di sini walaupun di bandung tapi tak ada mi bandung -__-"

**Nota saya:
 1. Merancang untuk menulis setiap hari sehingga tahun depan. 
 2. 7 hari mencari cinta. InsyaAllah (dihitung mulai 23/12) :)
 3. Syukur dan sabar sungguhlah di akhirnya memang manis! Cubalah!

Monday, December 27, 2010

Amanah

Assalamualaikum wbt

Apa khabar? Bagaimana kita di pengakhiran tahun masihi ini?

Alhamdulillah saya sihat dan masih diberi peluang oleh-Nya berada di bumi wali songo ini untuk menghabiskan pengajian dalam Tibb.

Minggu ini sudah masuk minggu ke 5 di bahagian Bedah(surgery). Cepatnya setelah penat dan stress, dan sekarang kembali seperti biasa :) Betul kan? Hard times never last forever.

Harini hari pertama di subdivisi Urologi(urology). Jam 5 am dah kena ada di wad. Hari masih gelap di sini. Lebih kurang jam 4 am di sini subuh sudah masuk. Jadinya selepas subuh ada 1 jam untuk bersiap campur dengan sarapan pagi(selalunya pagi sangat jarang dapat ada selera makan ditambah kena bergegas). 

Sampai di wad sudah ada residen(saya ketua untuk subdivisi kalini jadi kena awal dan tepat waktu). Sebelum masuk urologi sudah dengar mereka kata residen urologi baik-baik belaka. Saya setuju! Mbak yang menjadi sekretari di bagian sekretariat juga sangat baik, lembut hati saya sebab buka sahaja pintu nak lapor sudah tersenyum. Terlupa tentang subdivisi sebelumnya yang berbeza sekali.

Selesai follow-up sekitar jam 6 am. Tunggu residen ramai2 datang untuk ward round . Lebih kurang jam 6.50 am turun dari tingkat 4 wad dan terus ke Ruang Kuliah untuk morning report yang panjang juga sebab kasus yang dibahas meliputi kasus sepanjang hujung minggu. Duduk di sebelah Siti(housemate saya). Sambung cerita tentang amanah dan perasaan yang tidak best. Di akhir cerita kita mendapat pengajaran dan pengalaman. Kan Siti? Amanah yang kita pegang kita laksanakan dengan baik. Semoga apa2 yang tidak baik biar Allah swt sahaja yang balas.

Selesai morning report ke poliklinik urologi. Banyak tengok patients dan penyakit harini :) Sangat best! Berehat jam 12 pm selama 1 jam. Masuk poliklinik lagi dan discuss dengan Dr Vijay (spesialis yang membimbing kami) dan sambung dengn residen. Sampailah lebih kurang jam 3 lebih dan pulang.

**Amanah dalam kehidupan ini banyak. Dari sekecil perkara kepada sebesar perkara. Semuanya tanggungjawab kita kena laksanakan dengan baik. Lagi2 berada dalam dunia Tibb ini memang penat dan kerjanya tak terduga jadi kalau berkira2 sangat dengan kerja memang tak akan ke mana. Apa kata kita buat yang terbaik setiap amanah yang ada mesti semuanya lancar dan tenang dan senang :) InsyaAllah. 

**Nota saya : Chayyokk untuk saya dan Siti ! Kita kena buat yang terbaik dalam bedah dan buat sehabis baik :) Semangak! Jange putuh aso.

Sunday, December 26, 2010

Cerita Bahagia

:) Assalamualaikum wbt 

Harini saya banyak baca blog orang. Niat di hati nak tulis blog sendiri. Saya suka petikan ayat dari blog Bunga dan Coklat. Comel kakak ni tulis blog. Anak kakak ni nama Iman :) Suka dengan nama Iman. 

Tips: Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.

Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah.


Kita juga selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita, alangkah bahagianya orang itu.


Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah.


Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.


Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan.


Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju.


Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta.


Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan.Tips: Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.


Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti segala tuntutannya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwinlah demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan kerana perasaan dan mengikut kebiasaan.

BUNGA DAN COKLAT


**Nota saya: Tiba-tiba ada ayat terakhir di atas :) Siapa yang tak nak masuk syurga kan? Saya nak(jawab dengan penuh semangat). Mari kita bina jalan ke syurga bersama. InsyaAllah..

Saturday, December 25, 2010

23 / 12 / 2010

Assalamualaikum wbt

23 / 12 / 2010 bersamaan dengan hari khamis lepas. Titik permulaan yang ringkas untuk saya mula mencoret satu tulisan cerita yang insyaAllah kali ini akan saya tulis sampai selesai. InsyaAllah target saya untuk tahun depan supaya cerita ini selesai dengan pengakhiran yang baik dan gembira. Sebuah cerita tulisan saya yang akan menjadi hadiah yang paling besar dan berharga  buat ma abah, kakak dan juga adik-adik yang sangat saya sayangi. InsyaAllah niat saya untuk membahagiakan semua orang :)

Sengaja saya tulis tajuknya menjadi '23 / 12 / 2010'. Semoga saya terus ingat akan tarikh ini. Supaya saya ingat tujuan saya menulis cerita ini. Niat sebenar dan mengapa saya ingin memulakan cerita ini. Saya ingin dan sangat berharap dalam perjalanan saya menulis cerita ini akan sentiasa mendapat panduan dari-Nya. Semoga Allah swt tidak akan membiarkan saya membuat keputusan ini sendiri. Semoga dia membimbing saya. Keputusan ini keputusan besar. Ini baru langkah pertama saya dalam menulis. InsyaAllah.

Saya hanya merancang tapi segalanya terletak pada-Nya. Semoga niat baik ini dan perkara baik ini akan mendapat redha-Nya. Saya hanya berdoa semoga dipermudahkan semuanya. Amin.

**Orang yang sama dari dua pihak yang berbeza :) Sungguh kecil dunia ini dan betapa Tuhan itu bekerja di luar pemikiran kita. Ini peluang yang saya anggap titik tolak saya untuk menjadi lebih baik, peluang untuk lebih mendalami bidang agama, peluang belajar banyak perkara lagi terutama mendalami bahasa Arab yang saya sangat teringin untuk lebih menguasai lagi :) 

**Setakat ini dahulu. Lagu sekarang saya letak kerana lirik dan lagunya best , "Karena Hati Bicara":) Pertama kali dengar waktu di Saphire 5 nyanyian Kang subi dan Teh Ina (suami isteri yang sangat sweet) 

Thursday, December 23, 2010

"Enti yang tak nak"

Assalamualaikum wbt.

Perbualan dengan bekas pendidik (murabbi) dari sekolah di Klang (bumi waqafan) membuatkan saya terkesan dan berfikir.

Ustaz : Salam. Kaifa halluki Ya thobeebah?

Ana : Salam. Ustaz, ana bikhoir Alhamdulillah. Kaifa halluka Ya ustaz? Ustaz masih ingat saya budak nakal zaman sekolah dulu?

Ustaz : Ingat. Nakal sikit je. 

Ana : Alhamdulillah saya banyak belajar dari KI dulu, dan datang sini sahabat2 dari KI memang sentiasa ada mengajak ke arah kebaikan. 

Terus saya bercerita tentang 'geng2' zaman sekolah di Klang dahulu.

Ana : Ustaz masih ingat teman baik saya? NH (singkatan nama dia). Dia dah nikah dan dia dengan suaminya banyak berubah. Suaminya ikut T(singkatan lagi :) Dia pun sama ikut suami dia dalam T. Ana pun penah sekali ikut taklim T. Sungguh zuhud sekali mereka.

Ustaz : Oh dia yang ada sepupu tu ya? Bagaimana sepupu dia?

Ana : Ya betullah tu. Tapi ana rapat dan still kontek dengan dia saja. Sepupu dia pun dah nikah dengan dak 5/8 dulu. M(singkatan lagi:) pun dah nikah dengan orang lain. Semua dah nikah tinggal saya je belum ustaz.

Ustaz : Bagus dah nikah semua. (ustaz meneruskan ayat seterusnya)... Enti tu belum nikah sebab "Enti yang tak nak" 

Erkkk. Terdiam saya dengan ayat ustaz tersebut.

Terus berfikir kisah2 lepas dan soalan seterusnya kepada ustaz adalah,

Ana : ustaz nak tanya kalo kita tolak risikan orang takpa ke? ana takut juga kdg2.

Ustaz : kalau dia tak ok, takpe.

Ana : bukan sekali.

Ustaz : kalau ok, tp kita tolak sebab yg tak munasabah,,tak berapa kena.

Perbualan seterusnya dilanjutkan dengan perkara lain. Perbualan di pagi hari itu membuatkan saya terfikir tentang apa yang saya dah lalui. Memang ayat yang ustaz bagi kena sungguh dengan saya. Menusuk kalbu! 

**Nota saya: Teringat satu hadis tersebut yang saya sudah lupa matannya. Isinya masih ingat. Nanti dah jumpa saya letak di sini ya. Itu saja perbualan yang akan saya fikirkan dalam lagi. Saya menolak bukan bermakna anda ada kekurangan tapi mungkin kekurangan ada di pihak saya. InsyaAllah saya doakan yang terbaik. Semoga Allah swt berkati dan redhai usaha kita. 

Friday, December 17, 2010

Rindu (-__-)"

Assalamualaikum wbt

Sekarang rindu masa-masa yang tak sibuk dahulu.

Rindu nak menulis panjang dan rindu nak membaca.

Paling penting rindu dekat orang di rumah malaysia. Rindu Iman yang bulat dengan adik dia yang katanya bulat juga. Kali terakhir jumpa bulan 6 yang lepas. Lama dah ni!

Sebenarnya keluarga baru sahaja datang :) tapi rasa tak lama mereka di sini. Rasa nak suruh mereka tinggal lama-lama.

Oklah tak boleh tulis panjang kena masuk rumah sakit sekejap lagi.

**Inna Ma’al ‘Usri Yusra (Sesungguhnya setelah kesulitan ada kemudahan).

Tuesday, December 14, 2010

Menangislah Dibahuku

Kau datang padaku seperti biasa
Kusambut bahagia dengan tangan terbuka
Kau balas dengan senyum seadanya
Kutahu ada sesuatu yang berbeza

Kau hanya diam seribu bahasa
Hanya matamu yang cuba berbicara
Bahwa saat ini hatimu terluka
Kau tahu ku ada di sini untukmu

Mencuba tak berkedip menahan tegar di hujung mata
Hingga kau pun tak kuasa, berderailah air mata
Dalam pelukku kau curahkan semua

Menangislah …
Kadang manusia terlalu sombong tuk menangis
Lalu untuk apa air mata telah dicipta
Bukan hanya bahagia yang ada di dunia
Menangislah …
Di bahuku kau berikanku kepercayaan
Bahwa laramu adalah haru biruku
Kerna aku adalah sahabatmu
Menangislah … (dibahuku ku disini untukmu)
Menangislah … (dibahuku kerna ku sahabatmu)

Monday, December 13, 2010

Look Into My Eyes

Look into my eyes
Tell me what ya see
U don't see a damn thing
Cuz u can't relate to me

U blinded by our differences
My life makes no sense to u
I'm the persecuted one
U the red, white and blue

Each day u wake in tranquility
No fears to cross your eyes
Each day I wake in gratitude
Thankin' God He let me rise

Ya worry 'bout your education
And the bills u have to pay
I worry 'bout my vulnerable life
And if I'll survive another day

Ya biggest fear is getting a ticket
As ya cruise your Cadillac
My fear is that the tank that's just left
Will turn around and come back

Yet do u know the truth of where ya money goes
Do u let the media deceive your mind
Is this a truth that nobody nobody nobody knows
Some one tell me

Oh let's not cry tonight
I promise you one day it's through
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

Oh shine a light for every soul
That ain't with us no more
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

See I've known terror for quite some times
57 years so cruel
Terror breathes the air I breathe
It's the check point on my way to school

Terror is the robbery of my land
And the torture of my mother
The imprisonment of my innocent father
The bullet in my baby brother

The bulldozers and the tanks
The gasses and the guns
The bombs that fall outside my door
All due to your funds

You blame me for defending myself
Against the ways of my enemies
I'm terrorized in my own land
And I'm the terrorist

Yet do u know the truth of where ya money goes
Do u let the media deceive your mind
Is this a truth that nobody nobody nobody knows
Some one tell me

Oh let's not cry tonight
I promise you one day it's through
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

Oh shine a light for every soul
That ain't with us no more
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

American do ya realize
That the taxes that u pay
Feed the forces that traumatize
My every living day

So if I won't be here tomorrow
It's written in my fate
May the future bring a brighter day
The end of our wait

Oh let's not cry tonight
I promise you one day it's through
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

Oh shine a light for every soul
That ain't with us no more
Ohohoh my brothers
Ohohoh my sisters

OUTLANDISH

Friday, December 10, 2010

Make Me Strong

I know I’m waiting
Waiting for something
Something to happen to me
But this waiting comes with

Trials and challenges
Nothing in life is free
I wish that somehow
You’d tell me out aloud

That on that day I’ll be ok
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
Help me find my way

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong

Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong

I know I’m waiting
Yearning for something
Something known only to me
This waiting comes with

Trials and challenges
Life is one mystery
I wish that somehow
You’d tell me out aloud

That on that day you’ll forgive me
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
I beg for your mercy

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong

Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong

Words: Sami Yusuf
Music: Sami Yusuf
Produced by Sami Yusuf (link)

Thursday, December 9, 2010

Bercampur-campur

Assalamualaikum wbt

Harini hari yang tidak seperti saya harapkan. Saya harapkan hari yang santai dan tidak 'pack'. Mulai jam 6 am di wad Orthopaedics bahagian perempuan diteruskan  ke wad lelaki, diteruskan lagi ke ruang konferens dengan "morning report cases" oleh residen  mulai jam 6.40am (saya ingat mula sebelum jam 7 am lagi sebab saya lihat jam di tangan) dengan penuh harapan supaya cepat selesai. Jam 9 am belum selesai. Hampir ke 9.30am baru selesai. Terus sambung dengan presentasi residen yang kami kena hadiri juga. Dalam jam 10 am  baru selesai. Setelah itu kami di minta berkumpul pada jam 11 am untuk diskusi kasus yang kami buat semalam(tidur beberapa jam sahaja untuk siapkan slides). 

Ok saya ada 1 jam. Ma, abah dan adik balik Malaysia harini. Saya tak pasti saya dapat pulang masa break jam 12 pm jadi jam 10 am terus pulang. Makan dan salam dengan mereka. Sungguh tak suka perasaan nak berpisah macamni. Mesti tak biasa. Kena biasakan diri balik. Kena rush balik ke RSHS balik sambung diskusi balik dengan Prof. Lepas itu jam 1 pm ikut presentasi oleh residen. Selesai lebih kurang jam 2 lebih. Jam 4 pm kena ke RSHS lagi ada bimbingan residen. Ada waktu senggang tapi rasa berat kaki nak balik rumah yang sunyi. Tak seperti 9 hari yang lalu semangat sungguh nak balik rumah sebab ada yang tunggu. Balik rumah suasana sunyi buka laptop dan sembang dengan seseorang, lepas tu airmata tak dapat seka dan tak terkawal. -__-" Hehe. Kelakar pun ada tadi masa salam dengan ma abah adik buat-buat macho :)

Itulah kehidupan seminggu di Orthopaedics, Cik Bedah yang busy! Sungguh mengajar erti kesabaran secara maksimum dan mendidik saya cuba membahagikan masa sebaik mungkin. Semoga kesibukan ini suatu nikmat dari Allah swt yang penuh hikmah.

Berita Gembira

Harini keputusan department THT di tampal. Alhamdulillah penantian berakhir. Tahniah kepada 5 orang ahli kelompok yang lulus semuanya. Buat saya tersenyum melihat perkataan "PASS" di sebelah nama saya. Alhamdulillah :) Kepada yang belum lagi lulus jangan putus asa. Masih ada peluang dan ruang untuk membaiki nilai. Semangat!

Tinggal satu sahaja lagi major department iaitu surgery yang  akan berakhir bulan 1 tahun depan. Cuti seminggu dan sambung 3 minor department sahaja lagi. InsyaAllah. Selepas itu 6 bulan magang di daerah. Saya dah kira-kira juga. Semakin ke penghujung ni rasa takut pula. Semoga saya lulus dengan baik. Doakan saya semua. Terima kasih yang sebelum ini doakan saya. Semoga Allah swt membalas jasa baik kalian semua :)

**Nota saya:
 1. Tajuk macam tak kena "Bercampur-campur". Memang rasa bercampur-campur. Tak ada satu rasa terlalu gembira atau terlalu sedih. Tapi saya ada rasa gembira :) 
 2. Cepat betul rasa rindu. Baru saja mereka tiada dekat.
 3. Saya tengah nak tulis sebuah tulisan atau cerita saya bertajuk "Surat Cinta". Baca tajuk pun dah buat saya tersenyum belum lagi tulis. Semoga perjalanan cerita yang saya tulis ini baik dan berakhir dengan baik walaupun mungkin banyak tak pasti apa yang saya nak tulis. Mungkin pada keadaan yang saya tak ada idea nak tulis saya hanya berserah menunggu cerita muncul sendiri. Pening pula apa yang saya tulis ni. Tak apa tak masuk exam esok =D

Surgery and Orthopaedics
There is no shortcut in life!