Saturday, May 2, 2009

Part 2 : Cerita Cinta (^_^)!

Assalamualaikum wbt...




Siti Khadijah

Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com

Siti Khadijah srikandi sejati

Kaulah lambang cinta sejati
Srikandi pertama tika islam bermula
Hatimu menyalakan keyakinan
Hartamu membuktikan pengorbanan

Rasul keseorangan engkaulah teman
Dia tersisih engkau memilihnya
Dia terbuang engkau menyayanginya
Kerana iman kau sanggup berjuang


Siti Khadijah namamu indah
Qudwah hasanah tauladan ummah
Jikalau rasul terpinggir
Engkaulah insan terhampir

Siti Khadijah mujahidah solehah
Agung jasamu dipersada sejarah
Pemergianmu ditangisi nabi
Hingga kini tiada pengganti

Sunyi jalan menuju Allah
Menggamit hati mencari teman
Indah jalan menuju allah
Jika teman seperti Khadijah
Masih ada lagi...

1)Harini dah 2 May 2009~kejap ye masa berlalu.Jadi macamana amalan?studi?-(1 may-Hari Buruh-Indonesia xcuti)


2)Semalam dan harini (1 dan 2 may) gembira sebab pegi Seminar Comparative Religion~by Brother Shah Kirit (from msia), student of Dr Zakir Naik (president of islamic Research Foundation and a world-renowned figure on Comparative religion)..Jom kawan2 kat UNPAD kita pegi ramai2..InsyaAllah we will get something~


3)Ada yg tanya saya, "why we have to compare our religion?".. "to make sure that we are really 'yakin' with Islam that we get from 'Islam warisan'..i said...kwn saya tanya lg.."tak bahaya ke compare religion?".."hehe=)" saya senyum..~InsyaAllah we will get something from the Seminar..that's just my opinion, to know more, 'jom2 kita pegi sama2'..kita dgr dari yg lebih arif..(~_~)


4)Hujung minggu yang padat~walaupun smlm adalalah last class utk 4th year!tak sangka..tapi berdebar sebab dekat nak exam dah..Doakn saya ye semua!huhu..kita belajar rajin2!


5)Jadilah pelajar yg Cemerlang dan Daie' yg komited!(~_~)!

10 comments:

pali said...

Alhamdulillah. cinta itu amanah. perlu dijaga. perlu diberi pada yang hak.

Allah SWT itu sendiri AMAT cemburu jika cinta tidak diutamakan kepadaNya.

Prioriti kan cinta kepada ALLAH, Rasul, Ibubapa, keluarga, kemudian muslimin & muslimat

Yang lain tu details sahaja.

Afwan.

nurira ~* said...

Salam,
k.tasya, nnt cito la skit deh seminar tu...wat laporan hehe.
sy tahu brother shah kirit tu sgt beshh! :)

siv said...

hi tasha, faham content dlm cerita cinta tp x kenal sape siti khadijah...nnt ceritakan sikit tuk i...hehe

p/s:amin, semoga our whole clas can get thru this yr..:)

Iman Aisyah said...

to pali:

Alhamdulillah..amanah dari Allah swt harus dijaga dan diletak pd tempatnya..

syukran..

~Cintailah Allah swt dalam setiap tarikan nafasmu, raihlah cinta dan keabadiannya.


to nurira~*:

salam,
insyaAllah nnt akan dilaporkan (mcm s/u ni??)hehe.
kak nk exam dah ni..thesis pun dah nak dekat dateline.doakn ye!

~aah best sgt bro shah..rs malu pd diri yg dah lama Islam,berbanding bro shah baru je 13tahun.
katanye nnt akan ada lg seminar mcm tu nextyer,dan akan jemput seluruh Indonesia..InsyaAllah tggukan nnt.

Iman Aisyah said...

to siva:
wah really happy that at last u can comment here(~_~)

~oh? siti khadijah is our prophet's wife.istri Nabi Muhammad-u tau kan?Nabi Muhammad?nabi terakhir bagi umat Islam.
Siti khadijah adalah Tokoh wanita zaman tersebut..later i'll explain when we meet k..

u boleh baca n hayati lirik lagu kat atas tu,gambarkan keperibadian Siti Khadijah..ada buku 'Khadijah ',The true Love Story of Muhammad..i bagi nnt u pinjam k..

*kalo ada apa2 just ask me k?feel happy to answer any about Islam(^_^)!!

yupp will do the best for the exam.May God blessing always with us.

dhaniah said...

kebanyakan org melayu...yg dilahirkan dlm keluarga melayu islam...dibesarkan dgn cara islam..menerima sesuatu perkara tanpa byk soal jawab...kebanyakan akan ckp benda tu dah diajar dari kecik itu salah dan ini betol tanpa perlu dipersoalkan...
comparative religion byk bgtau perkara yg selama ini org melayu islam tak penah terpikir utk mempersoalkan dan benda tu sebenarnya slalu dipersoalkan oleh org bukan islam...
byk yg dipelajari dari seminar comparative religion... ><

nurira ~* said...

salam,

owh.. gud luck. all the best.. ma'attaufiq wanajah~ :)

betul ke nak wat lagi talk comparative religion tu??
wahhh beshhnya. nakgi3! tp dh koas dh thn dpn (insyaAllah). takut jgk x dpt ikut huhu. (koya~ koas pun tak masuk lg hehe)

-xpe la kalu k.tasya sibuk.. fi dh baca skit psl talk ni kat blog amad-

Iman Aisyah said...

to
dhaniah..
Alhamdulillah kita dpt something..mmglaa penat aritu tp at last best kan?open our paradigm, b4 ni xterfikir pun..nnt kita pi lagi naa..hehe.

to nurira*~:

hehe..

salam..samalh kak pun nnt nak masuk koas dah,insyaAllah bulan 8/9 nnt.sama2 kita doakan..ada tu masa die..hehe..
goodluck to u too fi!
~bro shah yg tanye kitorg aritu kalo nk wat lagi x program aritu tp kali ni ajak satu Indonesia,ala2 Permai..
see u soon!
ngaji sungguh2!kim slm yg lain deh=)

upin_ipin said...

aku penah dgr talk shah kirit tuh, dia dtg mmu once before. hehe.

p/s: mungkin dia penah dtg byk kali, cuma sekali je aku penah dgr, haha.

Iman Aisyah said...

to upin_ipin:

best die cakap..very impressive..open a new paradigm to me..
ada dgr gak die mention mmu, die byk pg Uni dlm msia, aku 1st time pg seminar die.

p/s:lps ni buleh pegi lagi..hehe..=)kim slm upin_ipin yg comel!