Sunday, November 29, 2009

Cerita Aidiladha :)








Assalamualaikum wbt

Selamat Hari Raya Aidiladha!
Hari ini sudah 12 Zulhijjah 1430H. Sudah hari ke-3, hari raya:) macam hari raya aidilfitri pula.

Hari raya aidiladha yang lepas, iaitu Jumaat saya ke Jatinangor, iaitu lebih kurang 1 jam lebih dari bandar bandung. Jatinangor adalah kampus UNPAD juga dan tempat saya belajar dari tahun 1 sehingga ke-4. Balik kampung bak kata aida :) sebabnya kami balik ke rumah yang kami dulu, tapi sekarang hanya ada Syaza dan junior2 yang lain. Sangat best dan meriah!

Saya dan kawan2 yang lain bertolak dari sini, sehari sebelum Jumaat, iaitu Khamis petang. Masa hari khamis selesai saja bimbingan dengan Konsulan(spesialis) terus balik dan ambil beg(sebenarnya belum lagi kemas beg sebelumnya:) Lambat kelas saya habis khamis lepas. Tapi yang penting saya pergi ke Jatinangor.

Sampai saja di Jatinangor sudah masuk maghrib, kerana kesesakan lalu lintas, malam raya semua pun nak balik kampung.

Sambutan hari raya kalini, bertambah meriah dengan kehadiran rombongan DSSK(Dato Seri Shahidan Kassim) dan DR MAZA(Dr Mohd Asri Zainal Abidin).*dapat duit raya:) 1st time kot raya haji dapat duit raya!hehe

Jumpa Sepupu
Saya paling tak sangka adalah saya jumpa sepupu saya, di Jatinangor. Masa malam sebelum sambutan Hari Raya, ada ceramah dari DR MAZA di Masjid Ibnu Sina, dalam kampus UNPAD.
Masa tu saya dah perasan seseorang yang macam kenal! tapi mungkin sebab dah penat dan malam saya tak tegur lagi orang tersebut, dan pada pagi semasa khutbah aidiladha oleh DRMAZA, orang yang saya kenal tu berdiri2 sibuk ambil gambar2 kami semua. Saya dah pasti yang orang tersebut adalah Abang Haikal sepupu saya! hehe:) Saya terus tegur dia selepas selesai khutbah semasa acara bergambar:

"Abg ikut rombongan ust Asri ke?"..saya

"Dok eh ikut Shahidan Kassim"..Abg haikal.

"Kak Ma balik kelate ke?tak balik ke raya?"..kak Ma(isteri abg haikal, sebenarnya kak Ma adalah sepupu saya, jadi abg haikal pun jadi sepupu juga lah:)pening pula ayat ni..hehe

"Sebenarnye nak kelik, tapi kete eksiden. pastu bos tepon suh kijo. kak Ma sedih la tu" Abg haikal.."kalu nak pesan barang2 balik kelate buleh la.."

Saya yang rasa nak balik! Boleh tak?

Kami berbual2 lagi dan tak lama sebab saya ke rumah Khairi dan Balqis untuk makan2.

Nota:
*Saya kongsikan gambar2 kami semasa sambutan hari raya Aidiladha. masa cameraman dari rombongan DSSK dan DRMAZA lalu depan saya buat2 juga 'peace' utk family kat msia..! kot2 nnt kuar kat berita kat TV ke. hehe:)*nadia kata ayah die nmpak kwn2 nadia yg familiar kat berita.

*Tarikh Long Case Exam saya adalah pada 3 Desember, khamis depan. Doakan saya dipermudahkan! dapat penguji yang baik, kes yang ok, dan patient yang baik(co-operative).

*Good Luck juga kepada:orang yang tgh exam sekarang!wak molek2..terus fokus..ingat bonda dan ayahanda tercinta dan adik-beradik tersayang(pinjam ayat :) nanti saya upload gambar2 pemandangan yang indah di Jatinangor dan Bandung selepas exam.

*Alhamdulillah sangat2 gembira Aidiladha di Bandung kalini gembira dan meriah, walaupun di kampung halaman tercinta lagi best! pengalaman:)

*Terima kasih kepada insan2 yang sungguh luar biasa dalam hidup saya, yang menjadikan saya insan biasa ini turut merasa semangat anda! saya sangat bersyukur dengan kehadiran anda. Alhamdulillah!

*Semalam saya oncall 7am-7pm. penat tapi saya rasa gembira dengan kerja yang saya buat! nanti entry seterusnya, mungkin selepas exam saya akan ceritakan pengalaman oncall saya. ada sorang nenek meninggal semasa saya baru sahaja cuba nak pasang EKG untuk tgk wave jantungnya! ;( Al-fatihah buat arwah.

*Life is great and good with everyone around me who love me alott! especially my lovely family and friends(^_^)

*Tahniah untuk Mursyid dan Mursyida! *anak nama Mursyidi eh nnt?hehe:)

8 comments:

Balqis Riza said...

hehe..
thnaks sbb sudi tido ngn bal yg ganas ni..hahaha
len kali dtg lg eyh!

xoxo

kim slm kt kak aimi n kak farah

nurul88 said...

nape gambar atas tu kak tasha, k.aimi smua je yg tgk kamera..hehe..;p

anasolehah_7 said...

Wa'alaikumussalam balqis~
terima kasih buat balqis and housemate:)

aiman, itu tandanya alert. hehe

tasha, sorry eh terbuat macam blog sendiri.

p/s: a brighter day for tomorrow

sinar_islami said...

Salam aidiladha akak...
Meriahnya...
rindu Malaysia pla...

upin_ipin said...

alamak, mursyidi tuh abg dia. hehe
kena cari nama laen, ;p

suhaijah said...

woh...besh nye rayo denu.
nkblk jatinangor gk.

djambu puadovich said...

mursyid nama anak dia nanti mursyidul-am. haha~

Iman Aisyah said...

Balqis:
welcome balqis! really enjoy dan pada mlm raya:)insyaAllah meti dtg lagi ke kg halaman jatinangor yg indah dan tenang.
ok nnt akak kim salam kat kakaimi n kak farah.

XOXO too!hehe

kim salam kat kak khairi,badihah n nimy(^_^)


nurul88/aiman:
hehe:)kami alert skit kat camera:)hehe..tak pun cameraman yg suka amik gambar kami;D


anasolehah_7/aimi:
yupp! a brighter day for tomorrow ataupun dlm bahasa melayu 'hari yang gelap kini sudah terang' gembira2..!


sinar_islami/sha:
Salam aidiladha juga(dah lama dah.huhu)
meriah kat sini sebab ramai student msia dan mungkin dekat dgn msia jadi org2 msia pun suka dtg sini:)kat sane pun metsi meriah jugak kan?


upin_ipin/musyed:
yeke abg die?hehe..mursyid dan mursyidah really cute! maksud nama pun bagus..Barakallahullakum:)


suhaijah:
jom2 ijah!balik sini balik:)


djambu puadovich/yeop:
amin..!mursyidul-am anak die, tak pon die nnt!


p/s:maaf lambat balas.saya baru sahaja selesai ujian, tapi masih ada lagi ujian. doakan saya ye!terima kasih atas doa sebelumnya. semoga kita sama2 berjaya..!