Thursday, November 5, 2009

Cerita Hari ini: Prolog Hospital

Assalamualaikum wbt...

Harini saya ke Rumah Sakit (hospital) lebih awal, selalunya macam tak rajin nak pergi awal sebab nanti lepas tandatangan untuk kedatangan, saya rasa tak rajin nak buat follow-up patients (biasanya akan tanya2 keluhan pesakit pada masa itu, ukur tekanan darah, nadi, kadar pernafasan dan suhu) dan kalau nak buat pemeriksaan yang lain akan saya lanjutkan.

Kenapa kalau rasa tak rajin saya tak buat?sebabnya kalau tak rajin mesti muka pun tak ceria dan rasa terpaksa, kesian pesakit saya tengok saya..(^_^)..tapi harini saya rajin!

Sebaik sahaja tandatangan terus saya ke Ruangan co-ass (bilik locker) untuk simpan beg dan saya turun ke tingkat 2, Ruangan (wad) Melati. Saya kena follow-up 3 pesakit yang ada penyakit yang berkaitan dengan paru2, tapi harini saya follow-up lebih dari 3 orang pesakit sebabnya dapat penyakit yang luar biasa (tak ada laa aneh sgt penyakit diorg tapi ada cerita menarik!-nnt saya cerita ye..sorang pesakit tu sama muka dgn dia!)

Selepas buat follow-up, saya dan kawan2 (kumpulan kecil klinikal), ke Poliklinik Paru2, tetapi tak macam Poliklinik Jantung dan Endokrin yang pernah saya berada sebelum ini tak berapa sibuk. Cuma tolong resident (sama dengan MO kalo kat msia, doktor betul2), buat resep ubat (prescription for patients). Masa ini la nak terer tulis prescription dan tahu pasal ubat2 yang selalu digunakan. Selalunya tak lama saya kat Poliklinik sebab tak banyak kerja yang nak dibuat, sudahnya saya bosan. Jadi saya selalu ke Kafe untuk makan, tak pun balik rumah..(^_^)

Sebelum pulang tadi saya telefon Ma saya:

Saya: Hello. Assalamualaikum.
Ma: Waalaikumsalam. kenapa ngah?
Saya: takde saja je sebab dah tak de keje nak buat..hehe
Ma: ohyeke?Ma pun tak ngajar dah sebab dah abeh dah exam form 3..
Saya: E.G (panggilan utk Hafizi, adik lelaki saya) macamne? belajar die ok?rajin tak?
Ma: ermm..cikgu2 die ada btau markah trial die..Angah rasa nnt bulan 12 terus boleh masuk tak?
Saya: InsyaAllah boleh..sebab markah masa trial SPM nnt akan lain dgn betul2..yg penting buat yang terbaik utk sekarang, keputusan nnt kita doa byk2..
Ma:kalo Angah dah yakin mcmtu tak pelah..kita pergi daftar lah after SPM nnt, tak cuti lah hafizi..
Saya:kita doa byk2 lah Ma.
Ma:Angah kerja semaksimum yang Angah boleh dan cuba buat semua k!
Saya:ok..insyaAllah..

Mungkin ada yang tak berapa faham perbualan kami kan? saya nak kongsikan di sini hanyalah kata2 dari Ma saya adalah kata2 semangat buat saya dan adik lelaki saya. nak pergi mana Hafizi tu? nanti saya ceritakan, InsyaAllah! Doakan adik saya untuk peperiksaan SPM nanti, 19 November mula. Alhamdulillah Najeeha, adik bongsu saya dah selesai peperiksaan PMR, doakan juga ya kawan2 semua untuk adik2 saya ni.

1) Perawat (nurse) di Ruangan (wad) Melati kata kepada saya :manis kamu ya! (penuh doktor2 kt situ tadi). saya yang tgh sibuk2 baca Medical Record pesakit kata, ye2 manis mcm gula..(^_^)

2)Dah nak dekat hujung minggu!(^_^)!

3)Ada orang google nama saya kat internet,bukan sekali tapi beberapa kali. takut juga! tapi rasa nak gelak sebab diorg akhirnya sampai ke blog saya ini..hehe. jumpa ke pasal saya kat sin
i?

4)Episod di Hospital akan ada ceritanya lagi..

8 comments:

Anonymous said...

yang..cane nak tau org tu google name kite eh

Iman Aisyah said...

yang..
cik Siti!(^_^)
blogku ada feedjit kat bwh tu..
tu yg i tau..=)
ada peminat misteri loni..hehe..

p/s:tapi mung kan, lagi canggih..aku rabun skit bab2 intenet skit..blog skit2 jah..

sinar_islami said...

hehe..
ada smpi google nama akak ye..
mujur sha tak wat cmtu..
wah wah..dah ade peminat misteri..
all da best utk akak..
akak manis mcm gula2 ke.. (^_~)

Iman Aisyah said...

hehe=)
mungkin die dah lupe link akak kot, jadi senang die google..tapi siap tau full nama lagi..

p/s:nurse kat wad mmg suka kaco n gurau2..(^_^)

All the best to u too!

sinar_islami said...

hehe..kalau org lupa link ana..
4 sure sush nk cari..kita ni biasa2 je..
ish2..terign nk berkenalan ngan nurse tu..mesti dia kata ana mcm aiskrim...
=) gurau je..enjoy2 jadi doktor muda!

Iman Aisyah said...

alalaa sha..
sebab sha punye link xguna nama, tapi blog sha dah glemer..
nurse kat wad melati mmg suka kaco2 org dan ceria espc masa tgh oncall mlm, mungkin xnk bg busan kot..
nape kata mcm aiskrim lak?
suka eh?
(^__^)insyaAllah i'll enjoy the journey!u too do the best what u r doing now!

sinar_islami said...

mana ade glemer pun..akak ni la..pandai ye..

cam bes ye ade nurse cmtu..
igt dulu waktu attch kat putrajaya..nurse dia grang..ade masalah kot nurse2 kat ctu..penat agknya..kita pun tak pandai tym tu..

(^_^) aiskrim sedap..akak belanja blh kalau sha p bandung..aduh bila la agknya?

Iman Aisyah said...

dtg2 bandung..
i can be ur tourist guide(^__^)
boleh2 kita makan ice cream kat PVJ!

p/s:nurse garang!jom kita wat baik ngn diorg dan senyum!takpon kalo sombong sgt diorg biarlah!hehe