Wednesday, June 8, 2011

8hb

Assalamualaikum wbt

Selamat pagi :) Dah lama tak menulis waktu pagi macam dulu-dulu sebelum pergi RSHS. Rindu RSHS selepas semalam belek gambar dalam album koas(klinikal) pakai white coat labuh sampai lutut dan lengan panjang. White coat sekarang tak berapa best -__- 

8hb sebenarnya tajuk kat atas. Sengaja biar pendek tajuk dia. Esok 9hb dan luse 10hb. Asyik membilang hari semenjak dua menjak ni. 

**Entri yang tiada tajuk khusus sebab nak buat cerita pendek macam-macam kali ni, nak simpulkan hal semalam  dan hal baru.

Tak Larat

Sebenarnya baca entri adik Puan Fathiyyah tajuk : Tak Larat. dapat idea nak kongsi sedikit tentang pengalaman. Bukan idea sangat sebenarnya tapi setuju dengan perkataan tak larat dalam dunia medik ni. Dunia sekarang saya berada. Bukan tak pernah rasa nak berhenti, "quit" pernah banyak kali lebih lebih lagi kalau jatuh, markah tak lulus dan juga tiba-tiba demam dan masa tu jugaklah peperiksaan akhir. Memang rasa tak boleh bawa dan tak boleh belajar tapi itu hanya rasa saja. Bila fikir dalam keadaan waras memang tak adalah nak merealisasikan rasa tersebut. 

Nangis sebab rasa kita saja yang penat? Penah juga. 

Down sangat rasa sebab kena dengan dokter penguji, "now you know your level of knowledge", waktu ni ujian akhir Internal Medicine. Memang rasa, Ya Allah apalah yang belajar selama ni. Bukan sekali rasa down selepas exam tapi banyak kali. 

Tak cukup tidur? Biasa dah. Lebih lagi kalau musim exam, atau minggu exam. Memang tidur no 2. Kalau boleh agaknya tak nak tidur sebab rasa masa tak cukup nak studi semua. Rasa banyak tak hafal dan tak baca. Itu masa exam. Belum waktu oncall lepas tu esoknya terus pagi-pagi ada presentation case. Bila nak tidur lepas oncall? Pukul 3 pm atau tak nasib baik lebih lambat esoknya. Memang selalu rasa macam nak pengsan. Muka mamai memang tak boleh nak elak, muka macam panda semua ada. 

Makan. Bukan sengaja tak nak makan, tapi tak sempat makan. Selalu juga. Tapi saya suka sebab tak susah nak diet sebab dah boleh senang kurus. Exercise pun tak payah nak susah, sebab dalam rumah sakit dah jauh jalan dan banyak jalan. Bukan selalu tak sempat makan, kadang-kadang sahaja sebab bab makan saya memang jaga juga, kalau dah sakit lagi susah.

Antara makan dengan tidur. Saya pilih untuk tidur. Rahsia kurus pertama :)

Bukan keluhan tapi pengalaman yang pernah saya lalui. Sekarang dah lupa dan tak rasa apa-apa dah sebabnya bila selesai final exam yang terakhir sekali dan bila dah lulus dengan jayanya semua susah tak tidur dan tak cukup makan memang tak rasa dah. Rasa lega dan syukur sangat. Senyum gembira. Alhamdulillah.

Adik yang disayangi semua usahalah selagi ada peluang dan belajar betul-betul.

Good Luck untuk final exams dan sidang thesis! Semoga dipermudahkan semuanya. amin :)

**bersambung...

**Nota: Nak tulis lagi tapi mata dah layu sangat dah. Report case pun dah banyak tulis. Kena tidur sekejap sebelum masuk sekejap lagi. Nanti kena prepare untuk case presentation esok. Saya suka pergi poliklinik anak.  

1 comment:

Andy A.Fairussalam said...

Assalamu'alaikum.. :) salam kenal ya..
blogwalking sambil baca-baca sekaligus follow blog kamu, follow balik ya ke AndyOnline.Net ^_^