Wednesday, February 16, 2011

A Good Doctor?



Assalamualaikum wbt

Yesterday I put the status below on FB and I got few responds.

A good doctor depends on which university they come from? Is this true? "Gajah di depan mata tidak kelihatan, kuman di seberang lautan kelihatan"

Comments:

Muhammad Nazmi:  well,dari pengamatan orang yg berpengalaman,camtulah.kita kena pastikan yg kita x mcm tu nanti.jadi,belajarlah.

Junaidi Mohamad:  ya.setuju.

Nor Azila Abdul Malik: definitely not agree with this statement sha! wat important is, the doctor himself or herself, his/her sacrifice, courage, willingness, patience, to help people, n semuanya akan lebih bererti kalau perjuangan dalam karier ni adalah kerana allah semata-mata... =))

Hafizi Hadi:  a good pharmacist depends on which university they come from?is this true?.."kucing di depan mata tidak kelihatan,kutu di seberang lautan kelihatan"

Zuraida Ibrahim: A good doctor means...u sincerely contribute ur service..which come deeply from ur heart..which means u'll feel self satisfaction for being good to others..esp to those who really need ur service..being a good doctor means u always realize that u're doing a great job..so do value ur service n let the others feel ur sincerity...n this is a great cure...is that right my dear young doctor..."Sebaik-baik manusia diantara kamu adalah yg paling banyak memberi

Hezlin Md Zin hm,no la..it depends how u work,ur enthuatism towards ur patients,ur career..and most important is,be sincere in what eva u do..all da best my fren,caiyuk2!

Samsuzilla Hassan Zilla: dunia mmg gitu tasya but actually keje yang kita buat tu ptg but have to prove.kalu x kdg2 org akan under estimate...sabar k

Zuraida Ibrahim:  ‎"Sebaik-baik manusia diantara kamu adalah yg plg banyak memberi manfaat kpd manusia lain"(HR:Bukhari)...Natasha ..berpeganglah dgn Hadith ini..agar mendpt nilaian disisi Allah swt...hidup ini utk memberi...hidup ini utk menyumbang...inilah yg akan memberatkan neraca timbangan kita...(ie...our sincere good deed to others...)...so do be a good doctor...ya Tasha .....

Norhayati Yusuf:  ok je, it all depends on us, doctors are all professional.... teringat masih alif terlantar kt icu, if not because of their proffesionalism, tk tahu le apa akan jadi...  
  
This idea came out after reading about  "Doktor Tak Cekap" in the newspaper.

Medicine is an art :) 
 

2 comments:

khairiFMJ said...

hehe, tgk zuraida ibrahim tu macam kenal terusla bukak facebook akak..mmg kenal la..hehe..eh bila yang jadi friend?:)

Iman Aisyah said...

:) Baru je lagi. Tahun ni jugak. Awak kenal sangat!

Terima kasih Makcik Zuraida nasihat dan komen. Juga buat semua yang lain.